Overslaan en naar de inhoud gaan

Staking streekvervoer gaat door buiten spits

Geplaatst opvrijdag 29 juni 2018 - 17:03

De staking in het streekvervoer gaat door. Vakbonden CNV en FNV gaan vanaf maandag buiten de spits staken.

Dit weekend wordt er de hele dag nog gestaakt. Zaterdag en zondag rijden er geen treinen in Zuid-Limburg, zo laat Arriva weten. Op de Maaslijn worden enkele ritten gereden. Ook rijden er een aantal buslijnen. Arriva adviseert hun website in de gaten te houden voor de details.

Vervangend vervoer
Naast de staking zouden er door werkzaamheden sowieso geen treinen tussen Roermond en Sittard en Maastricht en Maastricht Randwyck rijden. Arriva laat weten dat het vervangend vervoer, de bussen, hoe dan ook zal rijden.

Buiten de spits
Vanaf maandag rijden er tussen 06:00 en 09:00 uur en tussen 15:00 en 19:00 uur wel bussen en treinen. Buiten die tijden staan de vervoerders stil. De staking geldt voor maandag, dinsdag en woensdag. Dat hebben de vakbonden CNV en FNV gezamenlijk besloten om de passagiers tegemoet te komen. Volgens de bonden zijn dit 'publieksvriendelijke acties'.

Ongelofelijk balen
"Ongelofelijk balen dat het zo moet, dit is het laatste dat chauffeurs willen. Maar er is geen keus. Er moet gewoon echt iets gebeuren aan de belachelijk hoge werkdruk in het streekvervoer", zegt onderhandelaar van FNV Streekvervoer Paula Verhoef. CNV liet eerder al weten buiten de spits verder te staken. De bond zegt hier 'in ieder geval' tot woensdag mee door te willen gaan. FNV noemt nog geen dag.

Gek van
De werkgevers zijn er niet blij mee: "Het publiek wordt hier helemaal gek van", zegt voorzitter Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). "Wij begrijpen hier niets van. Het is nu echt volstrekt onduidelijk waar de reiziger aan toe is."

Lees ook: Staking streekvervoer: geen treinverkeer in Limburg

Weekend
In het weekend is er niet opgeroepen door de vakbond CNV om te staken. Dit laten ze aan de individuele leden over. FNV zal wel nog de hele dag staken in het weekend en gaat vanaf maandag mee met CNV in de stakingen buiten de spits.

Spoor bijster
Volgens Jean-Marie Severijns van CNV zijn de werkgevers het spoor bijster. "Het is een moderne vorm van mens-erger-je-niet geworden waarbij de reiziger de dupe wordt." Arriva liet eerder al weten dat medewerkers vrij in de keuze zijn om zich als staker of werkwillige te melden. Dat is ieders eigen afweging.

Werkwillig
Vanaf afgelopen woensdag lag het streekvervoer plat. Volgens Severijns staakte vrijdag, net als de andere dagen, ook weer zo'n 80 procent van de werknemers. Arriva laat weten dat ruim 40 procent werkwillig is. In Limburg rijden de treinen vrijdag niet. Enkele bussen rijden wel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen