Overslaan en naar de inhoud gaan

'Stadstuin Heerlen zou niet tijdelijk, maar blijvend moeten zijn'

Geplaatst opwoensdag 14 augustus 2019 - 15:46

De Heerlense stadstuin in het Schinkelkwartier zou een blijvend karakter moeten hebben.

Dat zegt Jos Reinders, een van de initiatiefnemers van de stadstuin.

Schinkelterrein
"Met de bevolkingskrimp zou je zeggen dat er in Parkstad genoeg andere plekken zijn om woningen te bouwen", zegt Reinders. Op het nagenoeg braakliggend Schinkelterrein, waar de stadstuin komt, is woningbouw gepland. Voorheen was daar winkelcentrum De Plu.

Het Schinkelterrein in Heerlen wordt omgetoverd tot een stadstuin.
Foto: Jos Reinders

Cultura Nova
"In september gaan we met de gemeente in gesprek om in ieder geval te kijken of de stadstuin drie tot vijf jaar kan blijven. In elk geval tot er gestart wordt met woningbouw op die plek." De opening van de stadstuin vindt plaats op zaterdag 24 augustus, tijdens festival Cultura Nova. "We hebben dan een try-out-week."

Vier thema's
De stadstuin heeft volgens Reinders de afmeting van ruim een voetbalveld en is opgebouwd uit vier thema's: stadstuinieren, ontmoeten, bewegen en spelen. "Ons eerste initiatief was om te kunnen tuinieren in de stad, urban farming zoals dat heet, maar daar zijn thema's bijgekomen. We vinden het belangrijk dat er speelvoorzieningen voor kinderen in de stad zijn." Daar wil de stadstuin in kunnen voorzien.

Intussen zijn er diverse instanties en instellingen betrokken bij het initatief. "Er zijn ook scholen die er willen tuinieren met kinderen", geeft Reinders als voorbeeld.

Ontstaan
Het idee voor de stadstuin is volgens Reinders een dik jaar geleden ontstaan, tijdens de 2018-editie van Cultura Nova. "De Fries-Rotterdamse kunstenaar O.C. Hooymeijer liet toen een maquette zien van een vogelkijkhut voor niet bestaande vogels. Dat vond ik zo grappig dat ik ben gaan nadenken over een idee voor Heerlen. De stadstuin dus."

Inspiratie
Reinders en de zijnen hebben in diverse Europese steden inspiratie opgedaan voor hun project.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen