Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsrekeningen Venlo verdwijnen door inktvraat

Geplaatst opmaandag 18 mei 2020 - 15:27

In het gemeentearchief van Venlo is inktvraat ontdekt in een groot gedeelte van de collectie van 900 stadsrekeningen. Volgens Sjors van den Hombergh, medewerker bij het archief, gaat het om bijna de helft.

Inktvraat is een chemisch proces dat papier aantast. Daardoor vervagen teksten. Als er niets aan wordt gedaan, dan worden ze onleesbaar.

Zure inkt
Volgens Van den Hombergh zijn niet alle documenten er even ernstig aan toe, maar over een tijd zijn de documenten niet meer leesbaar. Het soort inkt dat in het verleden is gebruikt, veroorzaakt dat. De zure inkt vreet zich als het ware door het papier heen en de letters vallen letterlijk uit het papier.

Video: L1

Digitaliseren
Het gemeentearchief heeft dankzij een subsidie van Bureau Metamorfoze, onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek, alle boeken met stadsrekeningen kunnen behandelen en digitaliseren. De behandeling zorgt alleen voor een vertraging van het proces. Door het digitaliseren, kunnen geïnteresseerden nu vanuit huis de stadsrekeningen inzien en hoeven ze de stukken niet meer uit het archief te halen.

Collectie
Stadsrekeningen zijn de boekhoudingen van een stad. In deze documenten is te zien waar het geld aan besteed werd en wie geld mocht ontvangen. Weinig Nederlandse gemeenten hebben de collectie zo compleet als Venlo.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen