Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsrekeningen Venlo verdwijnen door inktvraat

Geplaatst opmaandag 18 mei 2020 - 15:27

In het gemeentearchief van Venlo is inktvraat ontdekt in een groot gedeelte van de collectie van 900 stadsrekeningen. Volgens Sjors van den Hombergh, medewerker bij het archief, gaat het om bijna de helft.

Inktvraat is een chemisch proces dat papier aantast. Daardoor vervagen teksten. Als er niets aan wordt gedaan, dan worden ze onleesbaar.

Zure inkt
Volgens Van den Hombergh zijn niet alle documenten er even ernstig aan toe, maar over een tijd zijn de documenten niet meer leesbaar. Het soort inkt dat in het verleden is gebruikt, veroorzaakt dat. De zure inkt vreet zich als het ware door het papier heen en de letters vallen letterlijk uit het papier.

Video: L1

Digitaliseren
Het gemeentearchief heeft dankzij een subsidie van Bureau Metamorfoze, onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek, alle boeken met stadsrekeningen kunnen behandelen en digitaliseren. De behandeling zorgt alleen voor een vertraging van het proces. Door het digitaliseren, kunnen geïnteresseerden nu vanuit huis de stadsrekeningen inzien en hoeven ze de stukken niet meer uit het archief te halen.

Collectie
Stadsrekeningen zijn de boekhoudingen van een stad. In deze documenten is te zien waar het geld aan besteed werd en wie geld mocht ontvangen. Weinig Nederlandse gemeenten hebben de collectie zo compleet als Venlo.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen