Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsmuur Maastricht dreigt verder in te storten

Geplaatst opdonderdag 29 oktober 2020 - 17:25

De gemeente Maastricht maakt zich zorgen over het 'buikje' in het rondeel nu na onderzoek is gebleken dat de bolling toeneemt.

Naar aanleiding van meldingen over de uitstulping begin augustus, heeft de gemeente de afgelopen maanden diverse metingen uitgevoerd. Daarbij is onder meer gebruik gemaakt van 3D-scans.

Significant
"Hoewel de eerste dagmetingen en inspecties aangaven dat er geen toename was, lijkt de situatie op basis van recentere metingen toch ernstiger", aldus de Maastrichtse wethouder Gert-Jan Krabbendam. "Er blijken plaatselijk vervormingen te zijn van meer dan één centimeter in een maand tijd en dat is reden tot zorg", stelt de wethouder. "Eén centimeter lijkt weinig, maar dat is in een maand tijd toch wel significant."

Lees ook: 'Metingen Maastrichtse stadsmuur moeten ook in het najaar'

Daarom heeft de gemeente besloten per direct maatregelen te treffen. Donderdag is begonnen met het afdekken van de bovenzijde van het rondeel. "We doen dit om te voorkomen dat door regenwater nog meer grond aan de achterkant wegspoelt", aldus Krabbendam. In de komende weken wordt onderzocht of de fundering van het rondeel sterk genoeg is om de onderkant met bigbags te stabiliseren. Tot slot zal de grond aan de binnenzijde van het rondeel tot een diepte van ongeveer drie meter worden uitgegraven om de oude stadsomwalling van binnenuit te stabiliseren.

Stadsmuur
De vervormingen van het rondeel en de daarbij getroffen maatregelen hebben invloed op het herstelproces van de eerder ingestorte stadsmuur. Over het hoe en wat kan de wethouder nog niets zeggen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen