Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsbussen Maastricht allemaal elektrisch

Geplaatst opdinsdag 12 maart 2019 - 18:08

Alle stadsbussen van Arriva in Maastricht zijn nu volledig elektrisch.

Het gaat om de lijnen 1, 2, 3, 5 en 6, die binnen Maastricht rijden. De ritten van die lijnen worden verzorgd door 28 elektrische bussen. Dat moet bijdragen aan een schonere lucht in de binnenstad. Ook maken de nieuwe bussen nauwelijks geluid.

Lijn 4 gaat ook naar Valkenburg. Die lijn wordt nu nog verzorgd door traditionele bussen. Maar in de zomer worden die mogelijk ook vervangen door elektrische voertuigen.

Klimaatneutraal
Het onderhoud van de elektrische bussen gebeurt in een nieuwe, bijna klimaatneutrale werkplaats. Die is dinsdag in gebruik genomen. In de werkplaats wordt led-verlichting gebruikt. Extra isolatie moet ervoor zorgen dat er nauwelijks geluidsoverlast is voor de buitenwacht. Het pand wordt verwarmd met een warmtepomp en de stroom komt van zonnepanelen op het dak.

Groene stroom
De bussen worden 's nachts opgeladen met groene stroom, afkomstig van laders naast de werkplaats. Overdag 'tanken' de bussen bij aan snelle opladers bij de eindpunten van de lijnen.

Duurzaamheid opvoeren
Toen Arriva van start ging als openbaar vervoerder in Limburg waren alleen de stadsdienst in Venlo, en lijn 3 in Maastricht elektrisch. Sinds december zijn daar 24 elektrische bussen in Maastricht aan toegevoegd.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen