Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsbussen Maastricht allemaal elektrisch

Geplaatst opdinsdag 12 maart 2019 - 18:08

Alle stadsbussen van Arriva in Maastricht zijn nu volledig elektrisch.

Het gaat om de lijnen 1, 2, 3, 5 en 6, die binnen Maastricht rijden. De ritten van die lijnen worden verzorgd door 28 elektrische bussen. Dat moet bijdragen aan een schonere lucht in de binnenstad. Ook maken de nieuwe bussen nauwelijks geluid.

Lijn 4 gaat ook naar Valkenburg. Die lijn wordt nu nog verzorgd door traditionele bussen. Maar in de zomer worden die mogelijk ook vervangen door elektrische voertuigen.

Klimaatneutraal
Het onderhoud van de elektrische bussen gebeurt in een nieuwe, bijna klimaatneutrale werkplaats. Die is dinsdag in gebruik genomen. In de werkplaats wordt led-verlichting gebruikt. Extra isolatie moet ervoor zorgen dat er nauwelijks geluidsoverlast is voor de buitenwacht. Het pand wordt verwarmd met een warmtepomp en de stroom komt van zonnepanelen op het dak.

Groene stroom
De bussen worden 's nachts opgeladen met groene stroom, afkomstig van laders naast de werkplaats. Overdag 'tanken' de bussen bij aan snelle opladers bij de eindpunten van de lijnen.

Duurzaamheid opvoeren
Toen Arriva van start ging als openbaar vervoerder in Limburg waren alleen de stadsdienst in Venlo, en lijn 3 in Maastricht elektrisch. Sinds december zijn daar 24 elektrische bussen in Maastricht aan toegevoegd.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen