Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadmaakweek Heerlen: Van wie is de stad nou eigenlijk?

Geplaatst opvrijdag 3 september 2021 - 14:26

Net als in 2019 biedt Cultura Nova een podium aan de zogenoemde Stadmaakweek.

Deze tweede editie van de Stadmaakweek bestaat uit een reeks wandelingen, workshops, tentoonstellingen, lezingen en debatten rond het thema 'Van wie is de stad en hoe maken we hem samen?'

Antwoorden op vragen
Het is een initiatief van Cultura Nova, IBA Parkstad, de gemeente Heerlen, de Provincie Limburg, Stadsregio Parkstad Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Idee achter de week is dat bewoners, bezoekers, bedrijven, kunstenaars, maatschappelijke organisaties en overheden met elkaar in gesprek gaan over het centrale thema. Ze zoeken antwoorden op vragen als: hoe zorgen we samen voor het verhogen van de kwaliteit van wonen, van werken en leven in Heerlen en de regio Zuid-Limburg?

Stadmaakweek gesprekken in groepjes cultura nova (vr 3 sep 2021)
Groepsgewijs in gesprek over een van de vele thema's van de Stadmaakweek
Foto: L1 (Jochem Rietjens)

Kloppend hart
Kloppend hart van de week is de Stadstuin in het Schinkelkwartier, pal tegenover het Cultura Nova-festivalplein. De Stadmaakweek telt in totaal 40 activiteiten. Een deel daarvan vindt plaats in de loods op het Stadstuinterrein.

Degrowth
Een van de symposia in de loods gaat over degrowth en de bruikbaarheid ervan in een krimpregio als Parkstad. Degrowth betekent letterlijk 'ontgroei' en is een politieke milieubeweging met anti-consumentistische en anti-kapitalistische ideeën, die is ontstaan in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Voorstanders van degrowth wijzen erop dat er grenzen zitten aan (economische) groei en dat de huidige consumptiemaatschappij onhoudbaar is. Degrowth-aanhangers vrezen dat een milieucatastrofe als consumptie en productie niet razendsnel verminderen.

Stadmaakweek Degrowth Cultura Nova (3 sep 2021)
In het kader van het fenomeen degrowth is onlangs een krant uitgegeven.
Foto: L1 (Jochem Rietjens)

Afval
"We produceren op dit moment wereldwijd meer afval, dan de aarde aan kan", doceert Joop de Kraker. Hij is als hoogleraar Sustainability Assessment verbonden aan de Universiteit Maastricht. Hij wijst erop dat de ecologische voetafdruk van een Nederlander een oppervlakte van 5 tot 6 hectare omvat, terwijl de planeet per Nederlander eigenlijk maar 1,1 hectare beschikbaar heeft. "Willen we duurzaam zijn, dan zullen we onze afdruk dus met 80 procent moeten verminderen."

Niet op te wachten
Die opgave is nagenoeg onmogelijk. "De politiek zit er niet op te wachten en wijzelf ook nie", zegt De Kraker. "Dus is technische vooruitgang essentieel om een bijdrage te leveren aan een meer duurzame omgang met de aarde. Alleen: wij produceren sneller méér afval dan dat de technologie bij kan benen."

De Stadmaakweek zit vol met dergelijke presentaties en duurt nog tot en met aanstaande zondag. Klik hier voor het volledige programma.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen