Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadion Kaldeborn: Vergane glorie wordt monument

Geplaatst opzondag 7 juni 2020 - 13:16

Stadion Kaldeborn krijgt de status van monument en misschien wordt er in de toekomst wel weer gesport.

In het rijtje van grote sportcomplexen is dat van Kaldeborn in Heerlen een grote onbekende. Al jaren niet meer volledig in gebruik, met een stadion als middelpunt. Die plek krijgt nu een monumentale status van de gemeente Heerlen. Maar toch ook met toekomstplannen.

L1

Groundhoppers
Stadion Kaldeborn aan de rand van de Heerlense wijk Molenberg, zou een plek kunnen zijn voor groundhoppers. Liefhebbers van oude, vervallen stadions. Maar waar je toch nog de geur van authentieke voetbalstadions kunt opsnuiven. Lopend door de tunnel lukt dat historicus Jack Huntjens en wethouder Jordy Clemens dan ook moeiteloos. Die laatste pleit dan ook voor het behoudt van deze locatie. "We willen graag het verhaal vertellen van dit stadion en we willen graag de sfeer behouden," zo vertelt Clemens. "De tribunes blijven zeer zeker, en wat mij betreft wordt er in de nabije toekomst ook weer gesport."

Geen profclub
We moeten terug naar de jaren ’50 toen Heerlen graag profvoetbal binnen de gemeentegrenzen wilde. De gesprekken liepen, maar Fortuna 54 en Rapid 54 kozen uiteindelijk voor respectievelijk Sittard en Kerkrade. Het multifunctionele sportcomplex met een stadion waar 25.000 mensen naar voetbal konden gaan kijken kwam er wel. Historicus Jack Huntjens legt uit dat er grootse plannen waren. "Als je kijkt naar de luchtfoto's dan zie je ruime parkeergelegenheid. Dat duidt op veel toeschouwers. Het idee was ook dat er uitbreidingsmogelijkheden kwamen richting een capaciteit van 50.000 toeschouwers. Grootste probleem: er was geen profclub."

De Kuip
Gevoetbald werd er uiteindelijk wel. Grote internationale jeugdwedstrijden, in zoals het in de volksmond heette: De Kuip van Heerlen. Beslissingswedstrijden in het amateurvoetbal en historisch is het duel tussen Ajax en Alemannia Aachen in augustus 1968: Johan Cruyff ontbrak, een recordaantal van 25.000 mensen zagen de Duitsers winnen. Later bespeelde de inmiddels opgeheven amateurclub Heerlen Sport de velden én het stadion, net als hockeyclub Heerlen. Nu groeit er alleen nog onkruid tussen de stenen van de tribunes. Dat moet veranderen en met de status van monument kan de locatie onderhouden worden.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen