Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris geeft startsein taalcampagne in Roermond

Geplaatst opwoensdag 23 oktober 2019 - 8:20

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is woensdagmorgen in Roermond voor de landelijke start van de Direct Duidelijk Brigade.

In het kader van de Direct Duidelijk campagne is het doel van de brigade overheidsteksten te verbeteren en begrijpelijker te maken voor mensen. Duidelijke overheidstaal is het streven.

Verbeteren
Samen met de verantwoordelijk wethouder in Roermond, Marianne Smitsmans-Burhenne, geeft de staatssecretaris uit Hegelsom het startsein voor de actie. De Direct Duidelijk Brigade wordt door hen ontvangen en gaat meteen aan de slag met het verbeteren van overheidsteksten, zoals brieven, formulieren en folders.

Niet optimaal
De Duidelijk Direct campagne is een initiatief van het Nederlands-Vlaamse Netwerk Begrijpelijke Overheid. Als het taalgebruik van de overheid voor burgers niet duidelijk is, kunnen ze niet optimaal gebruik maken van overheidsdiensten.

Steun
De brigade is een initiatief van staatssecretaris Knops. Op deze manier krijgen medewerkers van onder andere UWV's, gemeenten, provincies, de Belastingdienst, rechtbanken en waterschappen steun bij het schrijven van teksten. Er is onder andere geld voor het inhuren van externe taalredacteuren. Ook krijgen ze tips om hun taalgebruik te vereenvoudigen. In 2019 moeten de 100 meest verstuurde teksten verbeterd zijn en in 2020 ten minste duizend.

Nalees Groep
In Roermond zelf is ruim twee jaar de Nalees Groep actief. Dat is een groep van ongeveer vijftig burgers die het taalgebruik van de gemeente controleert op begrijpelijkheid. Toos Kessels van de groep: "Meestal krijgen wij wijkbrieven onder de neus. Moeilijke woorden en lastige zinnen veranderen we. Dan gaat het terug naar de ambtenaar."

Goed voorbeeld
Roermond is "een goed voorbeeld van een gemeente die haar best doet om communicatie naar burgers zo duidelijk mogelijk te maken", aldus Knops. Hij vertelt dat hij er een sport van maakt op zijn eigen departement overheidsstukken met wollig taalgebruik te corrigeren.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen