Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris geeft startsein taalcampagne in Roermond

Geplaatst opwoensdag 23 oktober 2019 - 8:20

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is woensdagmorgen in Roermond voor de landelijke start van de Direct Duidelijk Brigade.

In het kader van de Direct Duidelijk campagne is het doel van de brigade overheidsteksten te verbeteren en begrijpelijker te maken voor mensen. Duidelijke overheidstaal is het streven.

Verbeteren
Samen met de verantwoordelijk wethouder in Roermond, Marianne Smitsmans-Burhenne, geeft de staatssecretaris uit Hegelsom het startsein voor de actie. De Direct Duidelijk Brigade wordt door hen ontvangen en gaat meteen aan de slag met het verbeteren van overheidsteksten, zoals brieven, formulieren en folders.

Niet optimaal
De Duidelijk Direct campagne is een initiatief van het Nederlands-Vlaamse Netwerk Begrijpelijke Overheid. Als het taalgebruik van de overheid voor burgers niet duidelijk is, kunnen ze niet optimaal gebruik maken van overheidsdiensten.

Steun
De brigade is een initiatief van staatssecretaris Knops. Op deze manier krijgen medewerkers van onder andere UWV's, gemeenten, provincies, de Belastingdienst, rechtbanken en waterschappen steun bij het schrijven van teksten. Er is onder andere geld voor het inhuren van externe taalredacteuren. Ook krijgen ze tips om hun taalgebruik te vereenvoudigen. In 2019 moeten de 100 meest verstuurde teksten verbeterd zijn en in 2020 ten minste duizend.

Nalees Groep
In Roermond zelf is ruim twee jaar de Nalees Groep actief. Dat is een groep van ongeveer vijftig burgers die het taalgebruik van de gemeente controleert op begrijpelijkheid. Toos Kessels van de groep: "Meestal krijgen wij wijkbrieven onder de neus. Moeilijke woorden en lastige zinnen veranderen we. Dan gaat het terug naar de ambtenaar."

Goed voorbeeld
Roermond is "een goed voorbeeld van een gemeente die haar best doet om communicatie naar burgers zo duidelijk mogelijk te maken", aldus Knops. Hij vertelt dat hij er een sport van maakt op zijn eigen departement overheidsstukken met wollig taalgebruik te corrigeren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen