Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris geeft startsein taalcampagne in Roermond

Geplaatst opwoensdag 23 oktober 2019 - 8:20

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is woensdagmorgen in Roermond voor de landelijke start van de Direct Duidelijk Brigade.

In het kader van de Direct Duidelijk campagne is het doel van de brigade overheidsteksten te verbeteren en begrijpelijker te maken voor mensen. Duidelijke overheidstaal is het streven.

Verbeteren
Samen met de verantwoordelijk wethouder in Roermond, Marianne Smitsmans-Burhenne, geeft de staatssecretaris uit Hegelsom het startsein voor de actie. De Direct Duidelijk Brigade wordt door hen ontvangen en gaat meteen aan de slag met het verbeteren van overheidsteksten, zoals brieven, formulieren en folders.

Niet optimaal
De Duidelijk Direct campagne is een initiatief van het Nederlands-Vlaamse Netwerk Begrijpelijke Overheid. Als het taalgebruik van de overheid voor burgers niet duidelijk is, kunnen ze niet optimaal gebruik maken van overheidsdiensten.

Steun
De brigade is een initiatief van staatssecretaris Knops. Op deze manier krijgen medewerkers van onder andere UWV's, gemeenten, provincies, de Belastingdienst, rechtbanken en waterschappen steun bij het schrijven van teksten. Er is onder andere geld voor het inhuren van externe taalredacteuren. Ook krijgen ze tips om hun taalgebruik te vereenvoudigen. In 2019 moeten de 100 meest verstuurde teksten verbeterd zijn en in 2020 ten minste duizend.

Nalees Groep
In Roermond zelf is ruim twee jaar de Nalees Groep actief. Dat is een groep van ongeveer vijftig burgers die het taalgebruik van de gemeente controleert op begrijpelijkheid. Toos Kessels van de groep: "Meestal krijgen wij wijkbrieven onder de neus. Moeilijke woorden en lastige zinnen veranderen we. Dan gaat het terug naar de ambtenaar."

Goed voorbeeld
Roermond is "een goed voorbeeld van een gemeente die haar best doet om communicatie naar burgers zo duidelijk mogelijk te maken", aldus Knops. Hij vertelt dat hij er een sport van maakt op zijn eigen departement overheidsstukken met wollig taalgebruik te corrigeren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen