Overslaan en naar de inhoud gaan

'Staatssecretaris Dekker maakt er een puinhoop van'

Geplaatst opdinsdag 8 maart 2016 - 10:42

Hoofdredacteur van L1 Leo Hauben is blij dat de bezuinigingen op de regionale omroepen een half jaar zijn uitgesteld, al noemt hij het zeker geen cadeau.

"Staatssecretaris Dekker maakt er een puinhoop van waardoor de nieuwe mediawet niet tijdig kan worden ingevoerd en wij niet tijdig onze bezuinigingsplannen kunnen maken", aldus Hauben.

Uitstel
Staatssecretaris Dekker is bereid om de bezuiniging op de regionale omroepen met een half jaar uit te stellen. De 13 regionale omroepen, waaronder L1, moeten daardoor komend jaar 8,5 miljoen euro bezuinigen in plaats van 17 miljoen. De staatssecretaris probeert de wet op dit moment door de Eerste Kamer te loodsen, maar stuit daar op verzet.

Lees ook: Dekker komt regionale omroepen gedeeltelijk tegemoet

Geloofwaardigheid
Volgens Hauben staat de geloofwaardigheid van Dekker op het spel. "Eerst zouden we drie maanden uitstel krijgen, nu zijn dat er zes. Het is nog maar de vraag of dinsdag bepaald wordt of de wet volgende week in stemming komt of dat de staatssecretaris opnieuw naar de tekentafel moet. Van uitstel zal geen afstel komen denk ik. Maar het blijft allemaal erg onzeker door het vele uitstellen."

Gevolgen
Mocht deze wet aangenomen worden, dan verandert er volgens Hauben nog niet heel veel. "Waar dinsdag over wordt verdergepraat wordt is de eerste wetswijziging. Voor de zomer volgt nog een tweede wetswijziging. De regionale omroepen wilden beide aanpassingen in één keer doorgevoerd zien, maar de staatssecretaris weigert daarop in te gaan."

Streektaal
De provincie Limburg wil dat de regionale omroep L1 een uitzonderingspositie krijgt in de nieuwe mediawet vanwege de streektaal. Limburg wil dat er een mediaraad wordt ingesteld die het behoud van de regionale cultuur en identiteit moet bewaken. Over Omrop Fryslân is vorige week dinsdag al een motie ingediend om die uitzonderingspositie te krijgen. Maandag is er een brief vanuit de provincie gestuurd naar de leden van de Eerste Kamer om ook te pleiten voor deze uitzonderingspositie voor L1. Daarin staat dat de regionale omroepen 'een buitengewoon belangrijke rol vervullen bij de instandhouding en bevordering van de streektaal'.

Lees ook: 'L1 moet uitzonderingspositie krijgen in mediawet'

Nedersaksisch
Overigens vindt ook de provincie Overijssel dat RTV Oost een aparte status moet krijgen, vanwege de rol die de regionale omroep speelt voor de instandhouding van het Nedersaksisch dialect.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1

Gerelateerde berichten

Thissen: 'Aanpak mediawet in Senaat is bedenkelijk'
ANP
Sander Dekker: bezuinigingen staan niet ter discussie
Geen aparte status voor L1 in nieuwe Mediawet
Dekker komt regionale omroepen gedeeltelijk tegemoet
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen