Hoofdredacteur van L1 Leo Hauben is blij dat de bezuinigingen op de regionale omroepen een half jaar zijn uitgesteld, al noemt hij het zeker geen cadeau.
"Staatssecretaris Dekker maakt er een puinhoop van waardoor de nieuwe mediawet niet tijdig kan worden ingevoerd en wij niet tijdig onze bezuinigingsplannen kunnen maken", aldus Hauben.
Uitstel
Staatssecretaris Dekker is bereid om de bezuiniging op de regionale omroepen met een half jaar uit te stellen. De 13 regionale omroepen, waaronder L1, moeten daardoor komend jaar 8,5 miljoen euro bezuinigen in plaats van 17 miljoen. De staatssecretaris probeert de wet op dit moment door de Eerste Kamer te loodsen, maar stuit daar op verzet.
Lees ook: Dekker komt regionale omroepen gedeeltelijk tegemoet
Geloofwaardigheid
Volgens Hauben staat de geloofwaardigheid van Dekker op het spel. "Eerst zouden we drie maanden uitstel krijgen, nu zijn dat er zes. Het is nog maar de vraag of dinsdag bepaald wordt of de wet volgende week in stemming komt of dat de staatssecretaris opnieuw naar de tekentafel moet. Van uitstel zal geen afstel komen denk ik. Maar het blijft allemaal erg onzeker door het vele uitstellen."
Gevolgen
Mocht deze wet aangenomen worden, dan verandert er volgens Hauben nog niet heel veel. "Waar dinsdag over wordt verdergepraat wordt is de eerste wetswijziging. Voor de zomer volgt nog een tweede wetswijziging. De regionale omroepen wilden beide aanpassingen in één keer doorgevoerd zien, maar de staatssecretaris weigert daarop in te gaan."
Streektaal
De provincie Limburg wil dat de regionale omroep L1 een uitzonderingspositie krijgt in de nieuwe mediawet vanwege de streektaal. Limburg wil dat er een mediaraad wordt ingesteld die het behoud van de regionale cultuur en identiteit moet bewaken. Over Omrop Fryslân is vorige week dinsdag al een motie ingediend om die uitzonderingspositie te krijgen. Maandag is er een brief vanuit de provincie gestuurd naar de leden van de Eerste Kamer om ook te pleiten voor deze uitzonderingspositie voor L1. Daarin staat dat de regionale omroepen 'een buitengewoon belangrijke rol vervullen bij de instandhouding en bevordering van de streektaal'.
Lees ook: 'L1 moet uitzonderingspositie krijgen in mediawet'
Nedersaksisch
Overigens vindt ook de provincie Overijssel dat RTV Oost een aparte status moet krijgen, vanwege de rol die de regionale omroep speelt voor de instandhouding van het Nedersaksisch dialect.