Overslaan en naar de inhoud gaan

Staartblauwtje definitief terug: tien jaar op rij gezien

Geplaatst opzaterdag 6 februari 2021 - 13:58

Dankzij een groeiende populatie in Limburg is het staartblauwtje officieel terug in Nederland.

De vlinder is voor het tiende jaar op rij gezien in Limburg en daarmee staat het insect weer te boek als stabiele vlindersoort in Nederland.

Opmars
Dat zegt Kars Veling van de Vlinderstichting zaterdag in het L1-radioprogramma Natuur en Zo. Deze vlinder is in 1933 uit Nederland land verdwenen, maar sinds 2011 aan een opmars in vooral het Limburgse land bezig. Het insect wordt vooral gezien in de omgeving van Maastricht, Roermond en Venlo.

Klimaatverandering
Het staartblauwtje gedijt goed bij warm temperaturen. Klimaatverandering speelt volgens Veling dan ook een rol bij de groei van de populatie van deze vlindersoort in Limburg. "Hij zat al redelijk veel in België en Noord-Frankrijk en kan nu opschuiven", zegt hij over de vlinder in het Limburgse natuurlandschap. "De braamparelmoervlinder zit ook steeds meer in Limburg", zegt Veling.

Niet alle vlindersoorten voelen zich thuis bij de hogere temperaturen. "Er zijn ook soorten die er last van zullen krijgen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen