Overslaan en naar de inhoud gaan

Staand drinken mag weer in Maastricht: niet iedereen blij

Geplaatst opwoensdag 12 februari 2020 - 19:46

Op Maastrichtse terrassen mag weer staand gedronken worden: nog voor de zomer gaat de proefperiode in

Bewonersorganisaties zijn zeer ongelukkig met het besluit van de gemeenteraad. De horeca is blij verrast maar hangt nog niet de vlag uit.

Voorzichtigheid
"Nee, we gaan nog niet met z'n allen voor het café bier staan drinken." Ook de statafels houdt Willem Hermans voorlopig op zolder. De eigenaar van Café Zondag had niet verwacht dat het ooit nog zou mogen in Maastricht: staand voor de kroeg een biertje drinken.

Video: L1

Gechoqueerd en in tranen
De terrasregels in Maastricht bepaalden jarenlang dat daar alleen zittend gedronken mag worden. Dat zou voor minder overlast zorgen. Aan dat tijdperk lijkt een einde te komen. Dinsdagavond werd een motie met vier stemmen verschil aangenomen. Wouter Mulder van bewonersvereniging Jekerkwartier was erbij toen de uitslag van de raadstemming duidelijk werd: "Bewoners in shock. Huilend heb ik er een paar zien weglopen uit het gemeentehuis. Nee, wij zijn helemaal niet blij dat het weer mag."

Lees ook: Politiek Maastricht buigt zich over staand drinken

Pilot
Hoe het nu precies geregeld wordt voor de horeca is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat de proefperiode in op 1 mei of op 1 juni. "Het college gaat de kaders bepalen voor de pilot. Belangrijk is wat er uit de gesprekken tussen bewoners en horeca rolt. We moeten het samen doen." CDA-raadslid Gabriëlle Heine trok samen op met Groep Alexander Lurvink om de motie door de raad te krijgen.

Boetes
In Maastricht zijn 25 bewonersverenigingen verenigd in Buurtbelang. Wouter Mulder: "Ik woon niet midden in de stad. Maar ik kom wel op voor de rechten van bewoners in het centrum. Handhaving is essentieel. Het kan niet zo zijn dat de 'stier' nu los mag in de stad. Regels waaraan iedereen zich moet houden. Niet zeuren als er een boete wordt uitgedeeld als je de fout in gaat."

Gezellig
Volgens Willem Hermans is de proefperiode staand drinken in goede handen bij zijn café. "Handhaven doen we zelf in de kroeg. Als iemand zich niet gedraagt, spreken wij de persoon daar op aan. Zo doen we dat al jaren."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen