Overslaan en naar de inhoud gaan

Staand drinken mag weer in Maastricht: niet iedereen blij

Geplaatst opwoensdag 12 februari 2020 - 19:46

Op Maastrichtse terrassen mag weer staand gedronken worden: nog voor de zomer gaat de proefperiode in

Bewonersorganisaties zijn zeer ongelukkig met het besluit van de gemeenteraad. De horeca is blij verrast maar hangt nog niet de vlag uit.

Voorzichtigheid
"Nee, we gaan nog niet met z'n allen voor het café bier staan drinken." Ook de statafels houdt Willem Hermans voorlopig op zolder. De eigenaar van Café Zondag had niet verwacht dat het ooit nog zou mogen in Maastricht: staand voor de kroeg een biertje drinken.

Video: L1

Gechoqueerd en in tranen
De terrasregels in Maastricht bepaalden jarenlang dat daar alleen zittend gedronken mag worden. Dat zou voor minder overlast zorgen. Aan dat tijdperk lijkt een einde te komen. Dinsdagavond werd een motie met vier stemmen verschil aangenomen. Wouter Mulder van bewonersvereniging Jekerkwartier was erbij toen de uitslag van de raadstemming duidelijk werd: "Bewoners in shock. Huilend heb ik er een paar zien weglopen uit het gemeentehuis. Nee, wij zijn helemaal niet blij dat het weer mag."

Lees ook: Politiek Maastricht buigt zich over staand drinken

Pilot
Hoe het nu precies geregeld wordt voor de horeca is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat de proefperiode in op 1 mei of op 1 juni. "Het college gaat de kaders bepalen voor de pilot. Belangrijk is wat er uit de gesprekken tussen bewoners en horeca rolt. We moeten het samen doen." CDA-raadslid Gabriëlle Heine trok samen op met Groep Alexander Lurvink om de motie door de raad te krijgen.

Boetes
In Maastricht zijn 25 bewonersverenigingen verenigd in Buurtbelang. Wouter Mulder: "Ik woon niet midden in de stad. Maar ik kom wel op voor de rechten van bewoners in het centrum. Handhaving is essentieel. Het kan niet zo zijn dat de 'stier' nu los mag in de stad. Regels waaraan iedereen zich moet houden. Niet zeuren als er een boete wordt uitgedeeld als je de fout in gaat."

Gezellig
Volgens Willem Hermans is de proefperiode staand drinken in goede handen bij zijn café. "Handhaven doen we zelf in de kroeg. Als iemand zich niet gedraagt, spreken wij de persoon daar op aan. Zo doen we dat al jaren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen