Overslaan en naar de inhoud gaan

Staand drinken mag weer in Maastricht: niet iedereen blij

Geplaatst opwoensdag 12 februari 2020 - 19:46

Op Maastrichtse terrassen mag weer staand gedronken worden: nog voor de zomer gaat de proefperiode in

Bewonersorganisaties zijn zeer ongelukkig met het besluit van de gemeenteraad. De horeca is blij verrast maar hangt nog niet de vlag uit.

Voorzichtigheid
"Nee, we gaan nog niet met z'n allen voor het café bier staan drinken." Ook de statafels houdt Willem Hermans voorlopig op zolder. De eigenaar van Café Zondag had niet verwacht dat het ooit nog zou mogen in Maastricht: staand voor de kroeg een biertje drinken.

Video: L1

Gechoqueerd en in tranen
De terrasregels in Maastricht bepaalden jarenlang dat daar alleen zittend gedronken mag worden. Dat zou voor minder overlast zorgen. Aan dat tijdperk lijkt een einde te komen. Dinsdagavond werd een motie met vier stemmen verschil aangenomen. Wouter Mulder van bewonersvereniging Jekerkwartier was erbij toen de uitslag van de raadstemming duidelijk werd: "Bewoners in shock. Huilend heb ik er een paar zien weglopen uit het gemeentehuis. Nee, wij zijn helemaal niet blij dat het weer mag."

Lees ook: Politiek Maastricht buigt zich over staand drinken

Pilot
Hoe het nu precies geregeld wordt voor de horeca is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat de proefperiode in op 1 mei of op 1 juni. "Het college gaat de kaders bepalen voor de pilot. Belangrijk is wat er uit de gesprekken tussen bewoners en horeca rolt. We moeten het samen doen." CDA-raadslid Gabriëlle Heine trok samen op met Groep Alexander Lurvink om de motie door de raad te krijgen.

Boetes
In Maastricht zijn 25 bewonersverenigingen verenigd in Buurtbelang. Wouter Mulder: "Ik woon niet midden in de stad. Maar ik kom wel op voor de rechten van bewoners in het centrum. Handhaving is essentieel. Het kan niet zo zijn dat de 'stier' nu los mag in de stad. Regels waaraan iedereen zich moet houden. Niet zeuren als er een boete wordt uitgedeeld als je de fout in gaat."

Gezellig
Volgens Willem Hermans is de proefperiode staand drinken in goede handen bij zijn café. "Handhaven doen we zelf in de kroeg. Als iemand zich niet gedraagt, spreken wij de persoon daar op aan. Zo doen we dat al jaren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen