Overslaan en naar de inhoud gaan

Spykerrit van honderd jaar geleden overgedaan

Geplaatst opvrijdag 27 november 2020 - 21:40

Een bijna honderd jaar oude Spyker reed vrijdag dwars door Limburg

De oldtimer, haast identiek aan het exemplaar uit 1920, reed een route die 27 november precies honderd jaar geleden startte: een non-stop toer van zes weken, waarbij het Nederlandse automerk 30.000 kilometer reed zonder noemenswaardige mankementen. Spyker deed dit destijds om aan te geven hoe degelijk de auto's waren. Het nieuwe model, een Spyker C4, haalde zo alle landelijke en internationale vlakbladen.

Record Spyker C4
De stunt van Spyker was niet uniek. Rolls Royce reed een paar jaar eerder een soortgelijke non-stop rit. Wel verbrak Spyker het record en legde de C4 uiteindelijk 6000 kilometer extra af heen en weer tussen Nijmegen en Susteren.

Uitzinnig
Bewoners uit de dorpen en steden waar de Spyker vier keer per dag doorheen kwam, waren uitzinnig toen na zes weken een record binnen was. Op oude bewegende beelden is te zien dat er veel volk op de been was en dat de fanfare voor de stoet met de Spyker loopt.

Dries Jetten uit Gennep was automonteur en de eerste in de stad die een eigen auto had. Hij volgde de rit nauwkeurig. Bij een doorkomst in Gennep mocht hij een krans op de auto leggen. Zijn kleinzoon Dick Jetten deed dit vrijdag op dezelfde plaats. Volgens hem had zijn overgrootvader een bescheiden rol tijdens de rit, maar is het een mooi moment om het nog eens over te doen.

Zichtbaar
De rit honderd jaar na dato is opnieuw zonder problemen verreden. Na ruim vijf uur werd de rit tussen Nijmegen en Susteren voltooid. Volgens organisator Jan-Peter Nijmeijers moeten dergelijke evenementen mobiel erfgoed uit Nederland zichtbaar maken. Het nog eens dunnetjes overdoen van een bijzonder autorecord in Limburg is daar een voorbeeld van, aldus Nijmeijers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen