Overslaan en naar de inhoud gaan

Sprekers hoorzitting Landgraaf vooral voor fusie

Geplaatst opwoensdag 7 juni 2017 - 6:38

Zestig procent van de insprekers tijdens een hoorzitting van het Limburgs Parlement over de herindeling van Heerlen en Landgraaf sprak zich uit voor die fusie.

Het ging om 23 van de 38 sprekers. Dertien insprekers, oftewel zo'n 35 procent, was tegen. Twee namen een neutraal standpunt in. De hoorzitting vond plaats in partycentrum Het Streeperkruis in Landgraaf.

Sterkere vuist
Voorstanders van een fusie van Heerlen en Landgraaf stelden dat alleen zo de economie in de regio kan worden versterkt en de sociale problemen kunnen worden aangepakt. Ook kunnen de voorzieningen overeind worden gehouden en kan er een veel sterkere vuist worden gemaakt in Den Haag, aldus de voorstanders. "Het is tijd voor meer daadkracht. De kleinschaligheid heeft lang genoeg geduurd", zo zei een van de insprekers.

Wilma Schoormans, voorstander van fusie Heerlen-Landgraaf

Geen draagvlak
Volgens de tegenstanders is er geen draagvlak voor een herindeling onder de bevolking. Ook vinden zij het ondemocratisch dat voorbij wordt gegaan aan het feit dat een meerderheid van de gemeenteraad van Landgraaf tegen herindeling is. Anderen stelden dat alleen een grote herindeling in Parkstad, met ook Brunssum en Kerkrade, zoden aan de dijk zet. "Heerlen wordt er beter van. Landgraaf komt er bekaaid van af", verklaarde een inspreker.

Loek Moling wil alleen een fusie op grotere schaal

Tevreden
Voorzitter van de hoorzitting - Carla Brugman - was tevreden over de gang van zaken. "De sfeer was goed, men had respect voor elkaar en liet elkaar uitspreken. Beter kon het niet eigenlijk", zei zij na afloop. Donderdag houdt het Limburgs Parlement een tweede hoorzitting, in de stadsschouwburg in Heerlen.

Voorzitter Carla Brugman over de hoorzitting Heerlen-Landgraaf

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Draagvlak in raad Landgraaf voor fusie kalft af
Directeur Roda: 'Kerkrade mee in fusie Heerlen-Landgraaf'
Geen extra geld als fusie Heerlen-Landgraaf niet doorgaat
CDA: herindeling 'te snel en met onvoldoende draagvlak'
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen