Overslaan en naar de inhoud gaan

Sprankje hoop voor Olaf H. die levenslang kreeg

Geplaatst opmaandag 30 mei 2016 - 6:05

Er gloort hoop voor Olaf H. (43) die tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld voor het doodschieten van het echtpaar Zwakhalen in Sittard in 2003 en de poging tot doodslag op hun kleindochter Audrey.

Zijn advocaat John Peters dient bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek in. Hij doet dat onder meer omdat er nieuwe twijfels zijn ontstaan over het waarheidsgehalte van de herinneringen van belangrijkste getuige, slachtoffer Audrey. Dat meldt De Limburger maandag.

Herinnering
Kleindochter Audrey zei anderhalf jaar na de schietpartij plotseling zich de gebeurtenissen in het huis van haar opa en oma op 12 juli 2003 te kunnen herinneren. Audrey wees Olaf H. als dader aan. H. heeft altijd ontkend.

De hele zaak nog eens op een rijtje? Klik dan hier.

Onschuld
De moeder van Olaf H. is ook rotsvast overtuigd van de onschuld van haar zoon. Dat zegt ze in een exclusief interview met haar dat de Limburgse kranten maandag publiceren. Moeder Fien vertelt daarin hoe zwaar de tol is die de, in haar ogen onterechte veroordeling van hun zoon, heeft geëist.

Ongedaan
Het herzieningsverzoek is de ultieme kans voor zoon Olaf H. om zijn veroordeling in 2004 ongedaan gemaakt te krijgen. Hij en zijn advocaat moeten daarvoor nieuwe feiten en omstandigheden aandragen, die het aannemelijk maken dat de rechter tot een ander oordeel zou zijn gekomen als die op het moment van de veroordeling bekend waren geweest.

Onwaarschijnlijk
De Limburgse kranten meldden een jaar geleden al dat gedragsneuroloog prof. Cees Jonker in december 2014 tot de conclusie was gekomen dat het onwaarschijnlijk is dat de herinneringen van kleindochter Audrey berusten op een ware weergave van de gebeurtenissen op 12 juli 2003. De conclusie van de wetenschapper was aanleiding voor nieuwe onderzoeken en getuigenverhoren in 2015. Op basis van die informatie gaat advocaat Peters naar de Hoge Raad.

BMW
Olaf H. is in 33 verhoren blijven ontkennen dat hij de dader is. Hij zou toen de levensdelicten werden gepleegd wel in de woning van de Zwakhalens zijn geweest vanwege de aankoop van een BMW. Die auto staat al jarenlang onder een, met een flinke laag stof bedekt, plastic zeil in een stal achter de woning van zijn ouders.

Toilet
Olaf H. beweert dat iemand anders in het huis heeft gezien toen hij bij de verkoop van de auto naar het toilet ging. Van een mogelijke andere schutter zijn geen sporen gevonden. Na jaren kwam een getuige met het verhaal op de proppen dat zijn neef de moorden had gepleegd. Hij zou uit wroeging een einde aan zijn leven hebben gemaakt. Daar is nooit aanvullend bewijs voor gevonden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Gevangenis
Hoge Raad wijst herzieningsverzoek Olaf H. af
Onderzoek naar dubbele moord Sittard heropend
Directie Geerhorst moet straf zedenverdachte intrekken
'Getuige moord-Zwakhalen was niet betrouwbaar'
Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen