Overslaan en naar de inhoud gaan

Spraakcomputer voor Fernando Ricksen: hoe werkt het?

Geplaatst opmaandag 10 september 2018 - 19:03

Oud-Fortuna- en Glasgow Rangers-vedette Fernando Ricksen kan zich sinds kort weer verstaanbaar maken dankzij een spraakcomputer. Ton Krijnen maakte de speciale computer voor de oud-international uit Heerlen.

Ton Krijnen werkt voor een bedrijf dat deze speciale computers maakt.

Bestaan
Hij benaderde
Ricksen via zijn biograaf, Vincent de Vries, omdat hij het idee had dat de oud-international niets af wist van het bestaan van zo'n speciale computer. Ton Krijnen stapte een maand geleden op het vliegtuig naar Spanje, op weg naar Fernando met zo'n spraakcomputer.

Afstellen
Krijnen legt uit dat het apparaat allereerst moet worden afgesteld op de ogen van de gebruiker, zoals de bolling, de iris en reflecties. Zo bepaalt het apparaat de blikrichting en kan hij refereren naar een punt op het scherm.

Speciale doelgroep
De spraakcomputer waar Ricksen mee werkt, heeft een specifieke doelgroep. Hij is geschikt voor mensen met ALS, zoals Ricksen, die verlamd zijn en alleen nog hun ogen kunnen gebruiken. Maar het apparaat is ook geschikt voor spastische kinderen, die in feite ook alleen maar hun ogen kunnen gebruiken, omdat hun handen en armen niet betrouwbaar zijn vanwege hun spasmen.

Lees ook: Fernando Ricksen weer verstaanbaar dankzij computer

Goed overweg
Inmiddels kan Ricksen goed overweg met het hulpmiddel dat hem weer verstaanbaar maakt. Hij grapte zelf in een internetfilmpje dat het nog even wennen is, aangezien de computer een vrouwelijke stem heeft.

Sinds de oud-international vijf jaar geleden bekend maakte dat hij lijdt aan zenuwziekte ALS, ging zijn spraakvermogen meer en meer achteruit. In het begin sprak hij vooral erg langzaam, de laatste tijd was hij ook voor intimi amper nog te verstaan.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen