Overslaan en naar de inhoud gaan

Sportscholen creatief: 'Om 7.00 uur groepsles'

Geplaatst opwoensdag 1 december 2021 - 21:07

De beperkte openingstijden maakt sportscholen creatief. Openingstijden vervroegen, groepslessen vroeg in de ochtend geven en abonnementen bevriezen. Een rondgang langs Limburgse sportscholen leert dat de bezoekersaantallen op peil blijven, maar dat wel wordt gevreesd voor opzeggingen.

Vrijdag maakte demissionair premier Mark Rutte bekend dat sportaccommodaties voor een periode van ten minste drie weken om 17:00 uur leeg moeten zijn. Alleen tussen 5:00 en 17:00 uur mag worden gesport in de sportscholen.

Video: L1

Drukker
Sportschool Sporthelden uit Panningen merkt weinig verschil in de bezoekersaantallen door de beperkte openingstijden. "Dinsdag bezochten 50 mensen minder dan normaal onze sportschool. Dat is relatief weinig. Het heeft als gevolg dat ongeveer net zoveel mensen komen in een kortere tijd. Het is dus juist drukker", zegt Sporthelden-medewerkster Garina.

Ginny Dassen van sportschool Body Vision in Maastricht ziet hetzelfde beeld. "Je ziet dat het iets drukker is geworden doordat de openingstijden korter zijn." Bart Akkersdijk van Lifestyle Healthcenter Gennep ziet een ander beeld. "Ten opzichte van vorige week zien we een daling van het aantal mensen."

Ochtend
Veel sportscholen hebben ervoor gekozen om de openingstijden te vervroegen. "We zijn nu in principe open vanaf 5:00 uur, groepsactiviteiten worden vervroegd naar de ochtend. We zien veel mensen die toch komen omdat ze het belangrijk vinden", vertelt Petro Hameleers van Anytime Fitness. Ook op andere sportscholen wordt in de ochtend groepsles gegeven. "We hebben normaal groepslessen om 19:00 uur s’ avonds, nu om 07:00 uur s’ ochtends", zegt Dassen van de Maastrichtse sportschool Body Vision.

Abonnementen
Bart Akkersdijk, sportschooleigenaar in Gennep, is bang dat mensen abonnementen gaan opzeggen. "December is sowieso vaak een slechte maand. Deze maatregelen helpen dus niet. We geven mensen wel de mogelijkheid hun abonnement een tijdje te bevriezen. Zo hopen we ze toch te behouden."

Renate van den Berg van Sportstudio Fitmix ziet dat er op dit moment weinig mensen hun abonnement hebben opgezegd. "Doordat er steeds wordt gezegd dat het een paar weken duurt, kijken mensen het even aan. Maar als het op op een gegeven moment maanden duurt, is het een ander verhaal."

Ginny Dassen heeft een andere oplossing verzonnen. "Mensen kunnen hun abonnement pauzeren. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat mensen niet weglopen." Danny Plesz van Crossfit Heerlen ziet een verschil met eerdere lockdowns. "Toen hebben mensen hun abonnement opgezegd. Je ziet dat mensen het nu wel accepteren", aldus Plesz.

Maatregelen
De sportscholen balen van de maatregelen. Er heerst onbegrip, maar ook gelatenheid. "Ik snap dat het lastig is voor de mensen die beslissen over de maatregelen. We moeten het ermee doen en oplossingen vinden", zegt Akkersdijk uit Gennep. Paul Nijssen, medewerker bij Sportzenter Resilience uit Venray, zegt dat ‘de maatregelen nergens over gaan’. "Als je terugkijkt in de geschiedenis vinden besmettingen niet plaats in de sportscholen." Ook bij Sporthelden vinden ze de maatregelen niks. "Sporten is juist nu essentieel. Dat merk je aan de mensen die overdag een uurtje vrijmaken om te sporten", zegt Garina van Sporthelden.

Petitie
Sportkoepel NOC*NSF heeft het demissionaire kabinet opgeroepen om de sportaccommodaties tot 20:00 uur open te houden. Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF, zegt tegenover de NOS dat alle sportverenigingen en ondernemende sportaanbieders hebben gewerkt aan het aanbieden van een veilige setting. "Daar is fors in geïnvesteerd, we werken met strikte protocollen. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat besmettingen slechts zeer beperkt binnen de sport plaatsvinden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen