Overslaan en naar de inhoud gaan

Sportkantines in Leudal hebben lak aan drank- en horecawet

Geplaatst opmaandag 15 juli 2019 - 9:48

Sportkantines in Leudal lappen de drank- en horecawet aan hun laars. De gemeente stuurde twee mysteryshoppers van 17 en 18 jaar oud langs.

Van de 27 keer dat ze geprobeerd hebben om alcohol te kopen, kreeg de 17-jarige slechts drie keer geen alcohol.

Schenktijdenbeleid
In vier andere gevallen werd er sowieso geen alcohol geschonken, er was sprake van schenktijdenbeleid. Dit betekent dat er geen alcohol verkocht wordt, bijvoorbeeld omdat er een jeugdwedstrijd gespeeld wordt.

Waarschuwing
Alle sportkantines die in overtreding waren ontvangen een brief van de gemeente met een waarschuwing. Sinds 2014 geldt een wettelijk verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Minderheid
"Het betreft slechts een minderheid, die zich aan de wettelijke leeftijdsgrens houdt. We hebben een toezichthoudende taak en zetten in op preventie om alcoholgebruik onder minderjarige te voorkomen. Samen met onze zorg- en welzijnpartners, scholen en politie willen we jongeren maar ook de ouders bewust maken van de gevolgen van alcoholgebruik. Deze mogen niet onderschat worden", laat burgemeester Arno Verhoeven weten. De wettelijke taak om de leeftijdsgrens van 18 jaar te handhaven ligt bij de burgemeester.

Twaalf jaar
Naast het langs sturen van mysteryshoppers heeft de GGD ook gepeild naar het alcoholgebruik bij leerlingen van het Sint Ursula in Heythuysen en Horn, in de leeftijd van 14 tot 16 jaar oud. Hieruit blijkt dat het alcoholgebruik in Leudal is toegenomen ten opzichte van de laatste resultaten uit 2013. De meesten komen voor het eerst in aanraking met alcohol wanneer ze twaalf jaar en zeven maanden oud zijn.

Ook geven jongeren aan dat hun ouders het goed vinden als ze thuis of op een feestje alcohol drinken. "Het vraagt om een verdergaande samenwerking, verantwoordelijkheid van onze inwoners en inzet van handhaving om dit te kunnen veranderen", aldus de burgemeester.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen