Overslaan en naar de inhoud gaan

Sportkantines in Leudal hebben lak aan drank- en horecawet

Geplaatst opmaandag 15 juli 2019 - 9:48

Sportkantines in Leudal lappen de drank- en horecawet aan hun laars. De gemeente stuurde twee mysteryshoppers van 17 en 18 jaar oud langs.

Van de 27 keer dat ze geprobeerd hebben om alcohol te kopen, kreeg de 17-jarige slechts drie keer geen alcohol.

Schenktijdenbeleid
In vier andere gevallen werd er sowieso geen alcohol geschonken, er was sprake van schenktijdenbeleid. Dit betekent dat er geen alcohol verkocht wordt, bijvoorbeeld omdat er een jeugdwedstrijd gespeeld wordt.

Waarschuwing
Alle sportkantines die in overtreding waren ontvangen een brief van de gemeente met een waarschuwing. Sinds 2014 geldt een wettelijk verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Minderheid
"Het betreft slechts een minderheid, die zich aan de wettelijke leeftijdsgrens houdt. We hebben een toezichthoudende taak en zetten in op preventie om alcoholgebruik onder minderjarige te voorkomen. Samen met onze zorg- en welzijnpartners, scholen en politie willen we jongeren maar ook de ouders bewust maken van de gevolgen van alcoholgebruik. Deze mogen niet onderschat worden", laat burgemeester Arno Verhoeven weten. De wettelijke taak om de leeftijdsgrens van 18 jaar te handhaven ligt bij de burgemeester.

Twaalf jaar
Naast het langs sturen van mysteryshoppers heeft de GGD ook gepeild naar het alcoholgebruik bij leerlingen van het Sint Ursula in Heythuysen en Horn, in de leeftijd van 14 tot 16 jaar oud. Hieruit blijkt dat het alcoholgebruik in Leudal is toegenomen ten opzichte van de laatste resultaten uit 2013. De meesten komen voor het eerst in aanraking met alcohol wanneer ze twaalf jaar en zeven maanden oud zijn.

Ook geven jongeren aan dat hun ouders het goed vinden als ze thuis of op een feestje alcohol drinken. "Het vraagt om een verdergaande samenwerking, verantwoordelijkheid van onze inwoners en inzet van handhaving om dit te kunnen veranderen", aldus de burgemeester.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen