Overslaan en naar de inhoud gaan

Sporting Heerlen eerste amateurclub die pride vlag uithangt

Geplaatst opvrijdag 20 augustus 2021 - 12:06

Homo-acceptatie in het voetbal is bij veel clubs een gevoelig onderwerp. Niet bij amateurvoetbalclub Sporting Heerlen: daar is de regenboogvlag voor de LHBTI gemeenschap gehesen.

Inclusie in het Limburgs voetbal komt daarmee langzaam op gang.

Sporting Heerlen
Op 8 augustus hees Sporting Heerlen in aanwezigheid van COC Limburg en John Blankenstein Foundation de regenboogvlag. De eerste stap is veelbelovend voor de toekomst van het Limburgse voetbal. Nu kijken de Heerlense club en de twee LHBTI organisaties samen verder hoe er aan acceptatie verder gewerkt kan worden, zo vertelt een medewerker van het COC Limburg. “We vinden het heel goed dat zij uit zichzelf hiermee kwamen. Als er één over de brug is, volgen er hopelijk meer.”

Nieuwe adem
Volgens de medewerker van het COC Limburg is het in de voetbalwereld een uitdaging om aan inclusie aandacht te schenken. “Met name in de mannentak is dat het geval. Daar zit toch nog die machocultuur.” Enkele jaren geleden probeerde COC Limburg al meer inclusie in de lokale sportwereld te brengen. “Dat bleek toen te vroeg te zijn,” vertelt een medewerker. “Het kwam maar niet van de grond. Maar nu is het misschien tijd voor een nieuwe adem.”

Moeilijk bespreekbaar
Dat is ook het geval volgens Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation. De stichting strijdt voor inclusie in de Nederlandse sportwereld. Volgens Blankenstein blijft de kwestie een uitdaging. “Het is helaas niet zo dat wij regelmatig naar Limburg mogen rijden voor workshops.” Blankenstein denkt dat het onderwerp nog steeds moeilijk bespreekbaar is binnen voetbalclubs. “Veel verenigingen denken dat bij hen niet speelt.”

Roze supportersclub
Limburgse voetbalclubs staan in ieder geval positief tegenover meer inclusie, vertelt Roda JC woordvoerder Mark Maas: “Een tijd geleden nog hielden we een wedstrijd in het teken van LHBTI. Ook hebben we regenboogaanvoerdersbanden geveild.” Volgens Maas wordt daarmee actief bijgedragen aan de kwestie. “Sport is voor iedereen, ongeacht afkomst of geaardheid.” In andere delen van het land wordt inclusie anders aangepakt. Bij de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord, bijvoorbeeld, werd op donderdag een nieuwe, ‘roze’ supportersclub gesticht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen