Onzekerheid over toekomst Lions: 'Enorme juridische strijd'

Joao Ramos © PubliciteitVisie
Het is nog maar de vraag of Lions het seizoen kan afmaken nu er beslag is gelegd op de rekeningen. Ook de optie om faillissement aan te vragen en vervolgens een doorstart te maken, behoort tot de mogelijkheden.
Het bestuur van Lions zit nog met veel vragen en uitdagingen.

Ramos-arrest

Dit nadat de rechter eerder deze week oordeelde dat de Portugese sterspeler een dienstverband voor onbepaalde tijd had in Sittard-Geleen. Tophandbal Zuid-Limburg (THZL) waar Lions onder valt, moet Ramos binnen veertien dagen een totaalbedrag van 50.000 euro betalen. Dat bestaat uit achterstallig loon, een transitiebedrag en de 'billijke vergoeding.'

Juristen

Het management en het bestuur van Lions kwamen vrijdagavond samen en spraken zaterdagavond met diverse juristen. Alle scenario's werden doorgesproken om te kijken hoe de continuïteit van stichting Tophandbal Zuid-Limburg (THZL) en Lions veiliggesteld kan worden, zo vertelde bestuurslid Evert Hoiting aan L1. "We hebben nog geen concrete antwoorden. Tijdens het gesprek met de juristen hebben we gesproken over de risico's en wat de plussen en minnen zijn. We gaan maandag opnieuw met juristen om de tafel." Het is duidelijk dat Lions dit niet alleen kan, zegt Hoiting: "We hebben hulp nodig van bonden en van het NOC*NSF die ons hierbij kunnen helpen."

Zware tijd

Het bestuur van Lions kent grote zorgen en gaat door een zware tijd. "Wij vragen ons ook af of we deze verantwoordelijkheid wel aankunnen omdat we ook de risico's niet goed kennen, maar dat geldt ook voor onze vrijwilligers en fans. Iedereen zit in het ongewisse", aldus Hoiting. Bij een mogelijk faillissement zijn alle spelers vogelvrij en kunnen ze gaan en staan waar ze willen. "Dan komt de vraag hoe gecommitteerd de spelers aan de club zijn en dat geldt ook voor sponsoren. Bij een doorstart kun je natuurlijk heel snel nieuwe overeenkomsten aangaan, maar durft iedereen dat?", stelt Hoiting de vraag hardop en hij vervolgt: "Dat geldt ook voor het aantrekken van nieuwe spelers: willen die bij een club handballen die verwikkeld is in een juridische strijd en misschien niet kan waarmaken wat je elkaar belooft." Bij een eventueel faillissement komt er ook een curator bij. "Gaat die dan beslag leggen op onze ballen en pionnen?"

Gerechtigdheid

Tijdens de gesprekken met de juristen werd er onder andere gesproken over het wel of niet in hoger beroep gaan. Zelf is Hoiting daar een voorstander van. "Dan krijg je in mijn ogen gerechtigdheid en dan hoop ik dat je in elk geval een second opinion krijgt van een aantal rechters in Den Bosch want zoals het nu beoordeeld is vinden wij best wel eenzijdig. Daar zijn we best wel teleurgesteld over." De vraag is alleen of een hoger beroep haalbaar is. "Want hoelang duurt een hoger beroep en wat als dat langer dan zes maanden of bijvoorbeeld een jaar duurt?"

Juridische strijd

Nu de rekeningen zijn geblokkeerd kan Lions bijvoorbeeld de huur van de sporthal of de vergoedingen van de spelers niet betalen. "We zijn met handen en voeten gebonden. Het is een enorme juridische strijd, niet normaal", verzucht Hoiting.
Alle vrijwilligers gaven zaterdagavond uit solidariteit alle consumptiebonnen terug aan het bestuur. Hoiting was daar erg te spreken over. "Dat laat zien hoe hecht de Lions familie is."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!