Lions-bestuurder waarschuwt handbalbond voor 'Ramos-arrest'

Joao Ramos © PubliciteitVisie
Bestuurders van de stichting Tophandbal Zuid-Limburg (THZL) hebben het Nederlands Handbal Verbond gewaarschuwd voor de gevolgen van de rechterlijke uitspraak rond ex-speler João Ramos. "Ook het NOC*NSF is op de hoogte."
De Rechtbank Limburg oordeelde eerder deze week dat de Portugese sterspeler een dienstverband voor onbepaalde tijd had in Sittard-Geleen, en daarmee recht had op vergoeding van tienduizenden euro's.

Bom

Volgens bestuurder Evert Hoiting legt die uitspraak een bom onder het bedrijfsmodel van veel clubs in het handbal, hockey, volleybal of basketbal. "Wij gaan vrijdagavond met het bestuur ons beraden over de gevolgen van de uitspraak en zaterdag spreken we met juristen. We zitten in een onmogelijke situatie. Er is beslag gelegd op onze rekening, maar we hebben zaterdagavond wel gewoon een wedstrijd tegen Volendam. Daarvoor moeten uitgaven gedaan worden, maar dat kan nu niet."

Dienstverband

Volgens de Rechtbank Limburg had voormalig speler João Ramos na negen jaar handbal in Sittard-Geleen een dienstverband voor onbepaalde tijd toen hij in januari 2023 geblesseerd raakte. Daardoor mocht Lions de sterspeler niet korten op zijn vergoeding. Lions claimde dat Ramos jaarlijks een nieuwe tijdelijke overeenkomst kreeg, maar daar ging de rechter niet in mee. Ramos had recht op een transitievergoeding en de rechtbank kende een bedrag toe van 39.253 euro als 'billijke vergoeding'. De rechter baseerde dat bedrag op de conclusie dat de Stichting THZL 'ernstig verwijtbaar' had gehandeld door de overeenkomst met Ramos op te zeggen op het moment dat zijn arbeidsmarktpositie door een blessure extra kwetsbaar was. Daarom kreeg Ramos recht op doorbetaling van zijn loon tot 1 januari 2025.

Nederlands Handbal Verbond

De bestuurders van Lions hebben contact opgenomen met het Nederlands Handbal Verbond (NHV) over de implicaties van de uitspraak. "Als spelers die meerdere jaren bij ons handballen recht hebben op een dienstverband voor onbepaalde tijd, dan houden we ons bedrijfsmodel niet overeind", zo zegt bestuurslid Evert Hoiting. "De handbalbond legt de zaak nu voor aan NOC*NSF. We hebben ook contact opgenomen met politiek Den Haag om dit landelijk te agenderen. Het gaat niet alleen over de financiële gevolgen. Veel mensen bij Lions werken als vrijwilliger, daar valt dit ook niet goed. Als bestuurder krab je je wel twee keer achter de oren om die aansprakelijkheid te willen dragen."

Beslag

De stichting THZL moet Ramos binnen veertien dagen een totaalbedrag van 50.000 euro betalen. Dat bestaat uit achterstallig loon, een transitiebedrag en de 'billijke vergoeding.' Totdat dat bedrag is betaald, ligt er beslag op de rekening van de Stichting THZL. "We besluiten dit weekend wat we gaan doen", aldus Hoiting. "Als we in hoger beroep gaan, kan dat ruim anderhalf jaar duren. Ik weet niet of wij dat kunnen trekken."

Deliveroo

De Rechtbank Limburg baseerde zich in haar besluit op een arrest rond Deliveroo. Daarin oordeelde de rechter dat bezorgers van Deliveroo werkten via een arbeidsovereenkomst en niet als zelfstandig ondernemer. Uit de verplichtingen die João Ramos had tegenover Lions concludeerde de rechter dat er ook sprake was van een dienstverband en geen tijdelijk contract. "Wij hebben al onze spelers via de spelersraad per direct een andere overeenkomst aangeboden, om dit soort discussies in de toekomst te vermijden", zo bevestigt Evert Hoiting.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!