Bogers blikt terug op VVV-periode: 'Had meer steun verwacht'

Marco Bogers © George Deswijzen
Afgelopen december kwam er een einde aan een periode van 17 jaar algemeen directeurschap van Marco Bogers bij VVV-Venlo. Bogers was de laatste maanden al niet meer werkzaam in Venlo door ziekte: "Ik had wel meer steun verwacht."
Bogers keek in het L1-programma Tafel Voetbal voor het eerst op televisie terug op zijn periode bij VVV.

Accu leeg

Bogers maakte bij VVV veel mee. Hij stond op de Joeksmobiel om promoties naar de Eredivisie te vieren, maar moest ook harde beslissingen nemen na degradaties. Afgelopen juni kwam Bogers, vlak nadat VVV was uitgeschakeld in de play-offs, ziek thuis te zitten: "Ik moest me noodgedwongen ziek melden. Na 17 jaar als algemeen directeur en nadat ik ook privé genoeg had meegemaakt was de emmer vol. Mijn accu was leeg, ik had totaal geen energie en was totaal oververmoeid. Mijn omgeving had me al eerder gewaarschuwd dat ik me moest ziek melden. Uiteindelijk heb ik me op advies van mijn huisarts ziekgemeld."

Financieel

Juist in die week sijpelden de eerste berichten naar buiten dat VVV het financieel moeilijk had en dat technisch manager Willem Janssen wilde stoppen met zijn functie bij de Venlose club. "Het feit dat het budget omlaag ging, staat totaal los van mijn ziekmelding. Zo zit ik ook niet in elkaar. Zowel de mensen in mijn privé-omgeving als bij VVV weten dat ik niet wegloop voor mijn verantwoordelijkheden."

Klinkklare onzin

Dat VVV het afgelopen zomer financieel lastig had, was volgens Bogers geen verrassing meer voor diverse gelederen binnen de Koelclub. "Als je een budget met elkaar vaststelt als bestuur, Raad van Commissarissen (RvC) en aandeelhouders spreek je dat met elkaar af, En dan stem je zaken met elkaar af en informeer je, zoals ik altijd heb gedaan, dus als bestuur ook periodiek de RvC en je aandeelhouders. Dus voor niemand kwam dat dan ook als een verrassing. Er is veel over gezegd en geschreven dat het wel een verrassing zou zijn, maar dat is klinkklare onzin. Bij VVV zit namelijk een sterke financiële man die mij tot het laatste moment heeft gesteund."
Marco Bogers (rechts) samen met Hai Berden na het kampioenschap in 2017 © Orange Pictures

Tering naar de nering

Bogers wijst daarbij ook nog naar zijn lange staat van dienst. "Ik ben 17 jaar directeur geweest en heb daar veel meegemaakt. Financieel waren er altijd uitdagingen en die hebben we altijd samen opgelost, met de nadruk op samen. We hebben altijd de tering naar de nering moeten zetten. Die verantwoordelijk heb ik altijd genomen en iedereen altijd goed geïnformeerd. Daar waren ook minder leuke beslissingen bij, maar dat hoort bij het vak."

Ellende

Bogers besloot tijdens zijn ziekte geen reactie te geven op suggesties en geruchten die werden gedaan. Ook VVV, op dat moment werkgever van Bogers, kwam niet met een reactie op de suggesties en geruchten en dat doet de oud-directeur nog wel pijn. "Na mijn ziekmelding is vanuit de club geen enkel statement gemaakt. Ik had wat meer steun verwacht en ook een bezoekje. Dat had ook veel ellende kunnen voorkomen." Want er dreigde zelfs een rechtszaak om het verschil van inzicht tussen VVV en Bogers op te lossen. Uiteindelijk kwamen beide partijen eruit en werd de overeenkomst tussen beide partijen op 31 december 2023 beëindigd.

Geen wrok

Toch kijkt Bogers niet met wrok terug op zijn VVV-periode. "Ik heb fantastische dingen meegemaakt. De mooie herinneringen blijven bij mij zeker hangen en koester ik, maar ook de saamhorigheid. Dat is de kracht van een club als VVV, maar dat heb ik in de laatste periode wel gemist. Ik heb met heel veel collega's en vrijwilligers plezierig samengewerkt. Op een gegeven moment merk je ook aan jezelf: gaat het nog een keer lukken om te promoveren? Mijn horizon ligt anders dan die van VVV, dus ik begrijp ook dat de club verder moet en ik ook. Er ontstaat een nieuwe energie en dat heeft VVV nodig en ik heb dat ook nodig en op een gegeven moment is het goed geweest. VVV blijft een fantastische club en ik zal er straks ook wel weer gaan kijken."

WHOA-procedure

Financieel gezien kreeg VVV afgelopen week goed nieuws. De WHOA-procedure is, na tussenkomst van de rechter, succesvol afgerond. Daardoor is 80 procent van de schulden kwijtgescholden. "Ik ben heel blij dat die WHOA-procedure succesvol is verlopen", zegt Bogers. "Uiteindelijk zet dat de club weer financieel op nul en kun je weer gaan bouwen." Dat bouwen is volgens Bogers een uitdaging. "De vaste verdienmodellen als sponsoring en wedstrijdinkomsten hebben een bepaalde bandbreedte, dus je moet werken aan je voetbalstructuur want daar is het meeste financiële resultaat te behalen." Bogers doelt dan op transferinkomsten. Verder kijkt Bogers naar De Koel. "VVV heeft een flinke achterstand opgelopen omdat er geen nieuw stadion is gekomen. Er is nu nog steeds geen nieuw stadion en dat zal er de komende 5 of 10 jaar ook niet komen."

Limax

Bogers heeft inmiddels in een andere sport een nieuwe functie gevonden. Sinds 1 februari is hij algemeen directeur bij volleybalclub Limax uit Linne/Maasbracht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!