Bod op Ouaissa exorbitant genoeg voor topoverleg bij Roda JC

Sami Ouaissa. © Orange Pictures
Hoog beraad in het Parkstad Limburg Stadion in het zicht van de transferdeadline: zwicht Roda JC voor een bod op smaakmaker Sami Ouaissa?
Eredivisionist NEC probeert de Brunssumse aanvallende middenvelder annex vleugelaanvaller los te weken, zo wordt bevestigd door de Roda-clubleiding.

Transfersom

En zoals dat zo vaak gaat, wordt onder druk alles vloeibaar. De Nijmegenaren volgen Ouaissa al langere tijd, hebben zich al eerder in deze transferperiode bij Roda gemeld, maar nu de deadline nadert neemt de interesse ook voor Roda interessante vormen aan. De nummer zeven van de Eredivisie heeft nu een transfersom geboden die de beleidsbepalers van de Koempelclub in ieder geval aan het denken heeft gezet.

Exorbitant

Manager voetbalzaken Rob Servais gaf onlangs al aan dat Roda JC in principe geen basisspelers gaat verkopen, aangezien daar geen financiële noodzaak toe is. Een statement dat gestaafd kan worden met de 'zwarte' jaarcijfers die Roda over het afgelopen seizoen kon overleggen. Maar Servais voegde ook toe dat het vertrek van belangrijke spelers bespreekbaar zou worden wanneer 'iemand met een exorbitant bod op de proppen komt dat we echt niet kunnen weigeren'.

Lat

En zo kon het gebeuren dat Roda's technisch hart - bestaande uit Servais, algemeen directeur Jordens Peters, coach Bas Sibum en hoofdscout Toine van Mierlo - in de laatste 36 uur van de transferperiode de koppen bij elkaar stak. Duidelijk is dat Roda de begeerde Ouaissa, wiens contract nog doorloopt tot medio 2025, niet voor een bedrag van enkele tonnen van de hand zal doen. De lat wordt hoger gelegd.

Perspectief

De vraag is wat Roda, behalve een zak geld, wint met een tussentijds vertrek van de smaakmaker. De club bivakkeert al sinds speelronde één op een positie op de ranglijst die aan het eind van de rit recht geeft op rechtstreekse promotie naar de Eredivisie: een scenario waar kind-van-de-club Ouaissa graag onderdeel van wil zijn. Een topklassering biedt bovendien perspectief op hogere spelerswaardes en een mogelijk langer verblijf van bepalende spelers in Kerkrade.

Onzekerheid

Maar garanties heeft Roda gezien de naderende concurrentie op de ranglijst zeker niet. Los van het geld is de enige zekerheid die een vertrek van Ouaissa tot gevolg zou hebben, onzekerheid: het vervangen van een basisspeler is geen sinecure. Roda heeft met bankzitters als Lennerd Daneels en Arjen van der Heide kwantitatief wel opties achter de hand, maar het zou een kwalitatieve terugval betekenen in een aanvalslinie waar ook al een nieuwe spits een plek kreeg. Een constructie waarbij Ouaissa op huurbasis het seizoen bij Roda afmaakt, zou een alternatief zijn. Anders moet Roda nog in de slotfase van de transferperiode de markt op.

Ontwikkeling

Tegelijkertijd lijkt Roda's groeibriljant zijn volle potentieel nog niet getoond te hebben. Het rendement wat betreft goals en assists is nog voor verbetering vatbaar, en een schorsing en blessure zorgden ervoor dat Ouaissa in Roda's laatste zes duels slechts beperkt zijn stempel kon drukken. NEC, dat in de onderlinge bekerwedstrijd eerder dit seizoen Ouaissa zag schitteren, prikt daar waarschijnlijk doorheen. Roda's clubleiding zou op haar beurt kunnen vertrouwen op de ontwikkeling van de 19-jarige Ouaissa en anticiperen op een hogere transferwaarde in de aankomende zomer.

Verbetering

En dan is er nog de speler zelf. Een overstap van de top van de Keuken Kampioen Divisie naar de middenmoot van de Eredivisie is natuurlijk een significante positieverbetering. En ook financieel is een transfer naar NEC voor Ouaissa aantrekkelijk. Daar staat tegenover dat die factoren in de zomer ook van kracht blijven en de keuzes voor Ouaissa dan, na een goede tweede seizoenshelft, waarschijnlijk zullen toenemen. Of bij een nieuwe club instromen in de zomer aantrekkelijker is dan in de winter, daarover verschillen de meningen.

Spannend

Waar Roda ruimschoots voor het sluiten van de markt al de gordijnen leek te kunnen sluiten, wachten nu alsnog 24 spannende uren in Kerkrade. Trainer Sibum hoopte vooral zijn team en de bijbehorende teamdynamiek intact te kunnen houden, maar moet nu toch rekening houden met wisselingen en gevolgen. De transferwindow sluit donderdagavond om middernacht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!