Mark van Dijk stunt met brons in Portugal

Mark van Dijk op de mat tijdens een training in Papendal © L1
Een verrassing op de Grand Prix van Portugal, judoka Mark van Dijk uit Egchel pakt zijn eerste medaille op een internationaal toernooi op het allerhoogste niveau. In de strijd om de derde plek was hij in de extra tijd te sterk voor de Koreaan Donghan Gwak.
De medaille is extra speciaal omdat Van Dijk, die 139ste op de wereldranglijst staat, wint van de Koreaanse nummer drie van de Olympische Spelen in Rio.

Ippons

De 22-jarige judoka die inmiddels dichtbij het Nationaal Trainingscentrum in Papendal woont, had in de klasse tot 90 kilogram een vliegende start door met ippon te winnen van de Argentijn Mariano Coto Bersier. Van Dijk was op dreef want ook de volgende twee partijen, tegen de Koreaan Juyeop Han en Komronshokh Ustopiriyon uit Tajikistan, won hij met ippon. Hij werd pas gestopt in de kwartfinale door de latere winnaar, de Turk Mihael Zgank.

Golden score

In de herkansingsronde ging Van Dijk door met winnen, zo was de Fransman Max Laborde de volgende die gevloerd werd. Van Dijk was ook niet onder de indruk van de voormalig wereldkampioen Gwak. Na de reguliere wedstrijdtijd was de stand gelijk. In de 'golden score' zette de 31-jarige Koreaan een lage schouderworp in, Van Dijk krulde er handig omheen, trok hem op zijn rug en won de partij met een waza-ari, het op een na hoogste punt.

Rentree

In Lissabon verscheen ook Ivo Verhorstert weer op de mat. Het was zijn eerste internationale toernooi nadat hij een dik jaar afwezig was na een pittige schouderblessure. In de klasse tot 66 kilogram won de Venlonaar twee wedstrijden maar in de derde ronde bleek Kamran Suleymanov uit Azerbeidzjan te sterk.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!