Ongeloof in Kerkrade: 'Hoe mooi wil je de kansen hebben?'

Roda JC'ers balen na gelijkspel © Orange Pictures
Het niet ingecalculeerde gelijkspel tegen Jong FC Utrecht zorgde na afloop vooral voor ongeloof over de mogelijkheden die Roda JC kreeg om de wedstrijd naar zich toe te trekken. "Alles goed gedaan, behalve het belangrijkste: scoren."
Het eenrichtingsverkeer verliep precies zoals ze in het Roda-kamp vooraf uitgetekend hadden.

Gek

De beloften uit Utrecht compact spelend, voor hun eigen doel. En de Kerkradenaren op de helft van de tegenstander. "We deden het heel goed en geduldig", legde Roda-trainer Bas Sibum na afloop uit. "En dat het bijna een half uur duurde voordat we de eerste échte kans kregen is helemaal niet erg. Zo gaat dat tegen sommige ploegen. En dan moet je jezelf niet gek maken."
Bekijk hier het interview met Roda JC-verdediger Matisse Didden:

Kansen

De grootste kans in het eerste deel van de wedstrijd was voor spits Maximilian Schmid. Helemaal vrij schoot hij de bal tegen de voeten Utrecht-doelman Gadellaa. Zoals de 2 meter 6 lange doelman de hele avond een sta-in-de-weg bleek voor de Roda-aanvallers. Al kreeg hij in de tweede helft hulp van de lat, toen Enrique Pena-Zauner vanaf de strafschopstip faalde. Aanvoerder Rodney Kongolo: "En dan weet je dat het zo'n avond van net-niet wordt, want mooiere kansen krijg je niet."

Wissel

Toch was er, naast een afgekeurde treffer van invaller Güclü, nog één kans. Voor Václav Sejk, de Tsjech mocht na 45 minuten al zijn debuut op de plek van Schmid. "Ongelofelijk," zei Sejk in de catacomben van het Parkstad Limburg Stadion, "ik moet bij die ene voorzet scherper zijn." Sejk deed pas één training mee en vrijdagavond kreeg hij meteen een helft de kans. Een signaal naar Schmid dat er een concurrent bij is gekomen: "Ik kan Václav nog niet heel goed beoordelen en ik hoopte dat Maximilian zich zou herpakken na die gemiste kans. Hij deed dat ook, maar toch dacht ik halverwege dat het goed was om deze wissel door te voeren. Het had beter kunnen uitpakken, maar het is niet anders."

Nuchter

Het is de nuchterheid die Sibum het hele seizoen al kenmerkt. Geen paniek en al helemaal niet omdat de concurrentie dichterbij komt. "We zijn topfit, spelen fris en goed, alleen moeten we volgende keer onze kansen weer benutten." Dat zijn ploeg in de slotfase met meer haast ging spelen, slordig werd en ook een kansje weggaf bestempelt de trainer vooral als logisch.
Beker
Dat scheidsrechter Eijgelsheim de wedstrijd stillegde, vanwege een bekertje dat van de tribunes richting het veld werd gegooid hielp de thuisclub ook niet mee: "We hadden de tegenstander liggen op dat moment, en dan helpt het niet dat zij de kans krijgen om op adem te komen. Daarna kwamen we niet meer écht in het ritme."

Concurrentie

Roda JC staat nog steeds op de tweede plek. De concurrentie is in de vorm van ADO Den Haag genaderd tot één punt. Volgende week maandag pas weer, op 5 februari, speelt de Sibum-brigade de volgende wedstrijd: uit tegen Jong AZ.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!