Dieprode financiële cijfers voor Fortuna Sittard

Het Fortuna Sittard Stadion. © Orange Pictures
Met een verlies van 7,5 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van 15 miljoen euro schrijft Fortuna Sittard dieprode cijfers over het afgelopen boekjaar.
Dat blijkt uit de jaarrapportage die de club op haar kanalen heeft gepubliceerd.

Zorgwekkend

Hoewel het zorgwekkende getallen zijn, is het geen grote verrassing. Algemeen directeur Ivo Pfennings kondigde in december in het L1 Voetbaldiner op L1 Radio al aan dat het deze kant op zou gaan. Desondanks zijn de cijfers hard en slecht. Pfennings geeft in een interview met Dagblad De Limburger aan dat het verlies vooral te maken heeft met de fors gestegen personeelskosten. Naast het mannenteam begon de club ook met een vrouwentak, waar kosten werden gemaakt als het gaat om faciliteiten. En daar kwamen niet begrote kosten van 1 miljoen euro bovenop voor werkzaamheden aan het stadion. Uit de gepubliceerde cijfers blijkt dat Fortuna in het afgelopen seizoen 101 medewerkers in dienst had.

Ambities

De grote ambities, met (te) dure spelers op de loonlijst die Fortuna had in de zomer van 2022 moesten al snel in de koelkast. Ook omdat, buiten de macht van de club om de overname-deal beoogd grootaandeelhouder Principion niet doorging. De Autoriteit Financiële Diensten startte een onderzoek naar het bedrijf en dat zorgde voor zoveel vertraging dat het licht voor een overname té lang op rood bleef staan. Daardoor moest er ook financieel een pas op de plaats worden gemaakt.

Garant

Dat de club een negatief eigen vermogen heeft van 15 miljoen euro is volgens Pfennings weliswaar zorgwekkend, maar is er geen acuut gevaar: "Omdat meer dan de helft van dat negatief eigen vermogen een lening is van aandeelhouder Principion. Zij hebben garant gestaan voor de investeringen die zijn gedaan en doen dat ook voor dit seizoen. Van de garantstelling voor dit seizoen hebben we nog geen gebruik hoeven maken, omdat de salariskosten flink zijn afgenomen. Dure spelers, deze zomer aan het einde van het boekjaar nog op de loonlijst, zijn inmiddels vertrokken. En we hebben met de aandeelhouder afgesproken dat Fortuna die lening niet hoeft terug te betalen. Dit verbetert in het lopende seizoen onze eigen vermogenspositie. Daar zijn we uiteraard heel blij mee."

Eredivisie

De club heeft, net als afgelopen jaren, een plan van aanpak moeten inleveren bij de voetbalbond. Aan alle eisen die daarin worden gesteld heeft de club volgens Pfennings voldaan, zonder dat het een sanctie of waarschuwing heeft opgeleverd. Ondanks dat Fortuna al jaren onderaan de financiële ranglijst bungelt denkt de directeur dat zijn club ook uit deze slechte financiële periode gaat komen, maar maakt daarbij wel de kanttekening dat Eredivisie-voetbal daarvoor noodzakelijk is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!