Op de 'ijsbaan' in Den Bosch kon Roda niets uitrichten

Maximilian Schmid probeert de bal op de ijzige kunstgrasmat te controleren. © Orange Pictures
Dat Roda JC en FC Den Bosch op het haast onbespeelbare veld in stadion De Vliert niet tot scoren kwamen, was niet verwonderlijk.
Bas Sibum, trainer van Roda JC, stond er niet van te kijken dat beide ploegen weinig kansen konden creëren.

IJsbaan

"Had jij meer verwacht op dit veld? Ik had ook gehoopt op meer kansen, maar ik vond het niet gek dat dit niet lukte. Het veld leek wel een ijsbaan. Dat gebeurt als je op kunstgras moet spelen dat opgevroren is. Dan krijg je dit soort omstandigheden" keek Bas Sibum met realiteitsgevoel terug op het doelpuntloos gelijkspel tegen FC Den Bosch.

Veiligheid

Het zijn omstandigheden waar het betaald voetbal regelmatig in dit jaargetijde mee te maken krijgt. Het is voor officials dan ook vaak lastig om van te voren een inschatting te maken of er normaal gevoetbald kan worden. Uiteraard legt de competitieleider van de KNVB enige druk op om wedstrijden zo veel mogelijk door te laten gaan. Veiligheid van spelers is dan altijd een belangrijk standpunt. Maar dat voetballende ploegen vaak in het nadeel zijn bij dit soort omstandigheden wordt in de overweging, over wel of niet spelen, niet meegenomen.

Lange ballen

Sibum zag duidelijk dat zijn ploeg in het nadeel was onder deze omstandigheden. Roda speelt onder Sibum dit seizoen herkenbaar en verzorgd positiespel. De trainer wil daar duidelijk niet van afwijken bij een wedstijd als deze: "Zolang wij geen spits van twee-en-halve meter voorin hebben staan, waarin wij lange ballen kunnen gaan spelen, stap ik niet van ons spel af. Ik ga er van uit dat we plan A tot in den treure goed uitvoeren."

Verdediging

Ondanks de moeilijke omstandigheden zag Sibum toch wel wat positieve dingen. "Ik heb weinig kansen gezien, zeker van de tegenstander. Sterker nog, na rust heb ik één keer het idee gehad dat er wel eens een bal op onze goal kon gaan. Ik was zeer tevreden over de solide verdediging." Roda bleef op het ijzige kunstgras hoog druk zetten en gaf daardoor ook bijna niets weg. Dat is een compliment voor de verdediging, die met Kacper Kostorz toch te maken kreeg met een van de betere spitsen in de Eerste divisie. De Poolse clubtopscoorder van Den Bosch heeft dit seizoen al tien treffers achter zijn naam staan.

Realistisch

"De omstandigheden waren zoals ze waren. Daar moet je mee leven. We hebben het naar omstandigheden goed gedaan", keek Sibum toch tevreden terug op het ene punt dat mee uit Den Bosch komt. Roda staat er op de ranglijst nog steeds goed voor. Met 40 punten staan ze samen met ADO Den Haag op een gedeelde tweede plaats. Het doelsaldo van de ploeg uit Kerkrade is echter wel beter dan dat van de hofstedelingen. Sibum blijft echter de hoge verwachtingen van de buitenwacht realistisch temperen. "We gaan nog wel meer van dit soort wedstrijden spelen en we gaan ook echt niet elke wedstrijd winnen. Die illusie heb ik niet en die hebben ook de spelers niet. Vandaag waren de omstandigheden er niet naar, maar we doen er wel alles aan."

Inhaalwedstrijd

Aanstaande maandag staat al weer de volgende (inhaal)wedstrijd voor Roda JC op het programma, tegen Eindhoven. Althans als het veld in het Kerkraadse stadion het toe laat. De oorspronkelijke wedstrijd tegen Eindhoven werd op 12 januari afgelast omdat toen het veld niet bespeelbaar was.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!