Irritatie in amateurvoetbal: 'KNVB begrijpt er niks van'

Sneeuw beïnvloedt amateurvoetbal © Orange Pictures
Dat amateurclubs zelf de knoop moeten doorhakken of hun wedstrijd dit weekend door kan gaan stuit veel mensen uit het amateurvoetbal tegen de borst: "Waarom moeten we per se in deze tijd van het jaar spelen?"
Die vraag kan door niemand écht goed beantwoord worden.

Onverantwoord

Binnen het Limburgse amateurvoetbal is met gefronste wenkbrauwen gereageerd op de argumenten vanuit Zeist. Kevin Hofland, coach van SV Meerssen dat uitkomt in de Derde Divisie, gaat met zijn ploeg zondag op bezoek in Woerden. "Ik begrijp dat er regels zijn. Maar ook in het midden van het land zijn de velden slecht. Ik mis gewoon het juiste gevoel dat op dit gebied volledig ontbreekt bij de verantwoordelijke mensen binnen de bond. In maart is er een heel weekend vrij, dan kun je ook prima spelen." Vanuit Hoensbroek klinkt een soortgelijk geluid: "De scholen zijn dicht, er staan enorme files, we hebben niet kunnen trainen", begint EHC-trainer Eric van der Luer. "Het is onverantwoord om amateurvoetballers na een korte winterstop, zonder training weer aan de slag te laten gaan. Ik heb met competitieleider Fred van den Heuvel gesproken en hij zei gewoon 'dat niet trainen vanwege het weer, geen argument is om geen wedstrijd te spelen.' Als je zoiets zegt heb je oogkleppen op."

Afgelasting

De velden zijn onbespeelbaar in grote delen van de provincie en daarbuiten, vanwege de hevige sneeuwval. Toch besloot de voetbalbond niet tot een algehele afgelasting. "Omdat de wegen naar de sportcomplexen toe, gewoon begaanbaar zijn", zo liet een woordvoerder donderdag al aan L1 weten.

Blessures

Van der Luer had ook contact met zijn collega van tegenstander Deurne en hoorde dat ook daar, net over de grens in Brabant, de velden onbespeelbaar zijn. "Wij moeten nu wachten tot zondagochtend om te horen wat er besloten wordt. Het is verspilde, negatieve, energie. Zo zonde allemaal."
Hub Hofland, vader van Kevin, en betrokken bij Limburgia realiseert zich dat het overgrote deel van de wedstrijd afgelast zal worden, maar ziet ook nog een ander risico voor spelers: "De kans op blessures is enorm groot. Wie gaat dat betalen? Draait de KNVB op voor knie of enkelletsel? Daar zullen werkgevers niet blij mee zijn."

Oplossingen

Zoekend naar oplossingen voor de lange termijn komen alle betrokkenen uit bij de kalender. "De zomerperiode met schoolvakanties en bouwvak, maakt het ingewikkeld," erkend Hub Hofland. "Maar je zou al eens kunnen schuiven met bekervoetbal en daar een midweeks programma van maken." Van der Luer voelt meer voor het iets eerder beginnen van de competitie en het seizoen later beëindigen: "Nu begint het eind september. Als je dat een beetje naar voren haalt en je eindigt dan begin juni in plaats van eind mei win je al iets. Laat daarnaast de tweede helft van het seizoen half februari beginnen en je speelt als het lekker weer is. Zo doen ze dat in Duitsland ook, met meer teams in een competitie. Dan wordt het voor iedereen leuker."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!