Koning winter dwarsboomt koning voetbal in Limburg

Winter zit voetbal dwars © Orange Pictures
De KNVB verwacht niet dat winterse weersomstandigheden dit weekend zullen leiden tot een algehele afgelasting in het amateurvoetbal in Limburg. Dat laat een woordvoerder van de voetbalbond aan L1 weten.
Toch gaat het voetbal veel last ondervinden van het slechte weer, zowel bij amateurs als profs.

Standpunt

De Limburgse amateurclubs vallen onder het district Zuid I en Zuid II. Dat behelst de hele provincie, en ook nog een deel van Brabant. Het standpunt van de KNVB om voorlopig niet over te gaan tot een algehele afgelasting is, gezien de verschillen in hoeveelheid sneeuw per deel van de provincie, niet onlogisch.

Afweging

"Op dit moment geven onze mensen in Limburg aan dat de wegen nog goed begaanbaar zijn, ook in het diepste zuiden van de provincie waar veel sneeuw is gevallen. Wel verwachten we op clubniveau veel afgelastingen, omdat bij veel verenigingen de velden onbespeelbaar zullen zijn. Maar die afweging wordt dus per club gemaakt en niet collectief door de bond."

Onbespeelbaar

Groene Ster, uitkomend in de Derde Divisie, speelt zondagmiddag in elk geval niet tegen Baronie. Voorzitter Jos Op 't Eijnde is duidelijk: "Ons veld is onbespeelbaar. Het heeft ook geen zin om het veld sneeuwvrij te maken, omdat het de komende dagen nog blijft vriezen." En dat zal, zeker in het zuiden van de provincie, voor het merendeel van de clubs in het amateurvoetbal gelden. Alleen al vanwege het gegeven dat veel ploegen, door de slechte velden, deze week niet of nauwelijks hebben kunnen trainen.

Betaald voetbal

Ook in het betaalde voetbal beïnvloedt het winterse weer komende speelronde. Het duel in de Azerion Vrouwen Eredivisie tussen Fortuna en Feyenoord, dat zaterdagmiddag op de kalender stond, is donderdag in elk geval al afgelast. Dat betekent overigens niet dat het programma collectief geannuleerd wordt. "Als dat gebeurt, dan wordt die beslissing in de loop van vrijdag genomen. Een beslissing over een algehele afgelasting ligt bij de competitieleider", meldt de bond donderdagmiddag.

Eredivisie

Bij de mannen gaat Fortuna zaterdagavond op bezoek bij Almere City, dat lijkt gewoon door te gaan al zullen de voorbereidingen niet optimaal zijn. "We doen er alles aan om ons trainingsveld in Buchten sneeuwvrij te krijgen", zo klinkt het in Sittard, "zodat de ploeg vrijdag in elk geval een fatsoenlijke afsluitende training kan afwerken." Mocht dat om een of andere reden niet lukken, dan zal Danny Buijs een alternatieve voorbereiding moeten bedenken. Bijvoorbeeld door een indoortraining in te plannen.

Keuring

In de Keuken Kampioen Divisie spelen zowel op vrijdagavond VVV-Venlo als MVV in eigen huis. Het duel VVV tegen ADO werd donderdagmiddag al afgelast, omdat het veld in De Koel onbespeelbaar is. In Maastricht wordt het veld donderdagmiddag schoongemaakt en vrijdagochtend wordt het veld voor een medewerker van KNVB gekeurd.

Dooi

Roda JC speelt vrijdagavond de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. Over het doorgaan van dat duel bestaat geen enkele twijfel, in de Brabantse hoofdstad ligt geen sneeuw. Maandagavond staat voor de Kerkradenaren het inhaalduel tegen FC Eindhoven op het programma. Of dat door kan gaan, is op dit moment nog steeds twijfelachtig omdat het veld in Parkstad Limburg Stadion bedekt is met een laag van 15 centimeter sneeuw. "Wij doen er alles aan om te kunnen spelen", vertelt technisch manager Rob Servais. "Maar veel is afhankelijk van hoe de weersomstandigheden zich de komende dagen ontwikkelen. Bijvoorbeeld of de dooi inzet en of dat dan allemaal snel genoeg gaat om het veld op een goede manier, zonder al teveel schade, sneeuwvrij te krijgen. We leggen nu alle opties naast elkaar en nemen dan snel een besluit over hoe we dit kunnen aanpakken."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!