Twee keer naar Almere: Fortuna kan zichzelf boost geven

Alen Halilovic © Orange Pictures
In 100 uur tijd speelt Fortuna Sittard twee keer op Flevolandse bodem tegen Almere City. Eerst in de beker en dan in de competitie. Twee overwinningen zouden het seizoen van Fortuna een geweldige boost kunnen geven.
Want bij de laatste acht komen in het bekertoernooi en een nieuwe stap zetten richting handhaving, dat is het doel van de Sittardenaren deze week.

Perspectief

De kwartfinales bereiken van de KNVB Beker deed Fortuna Sittard deze eeuw pas één keer eerder. Dat was in het seizoen 2018/2019. Na overwinningen op Helmond Sport, NEC en SC Cambuur was Feyenoord uiteindelijk de sterk in de kwartfinales. De perspectieven van Fortuna in het huidige bekerseizoen zijn zeker niet ongunstig. Want PSV en FC Twente treffen elkaar komende woensdag en volgende week speelt de winnaar van dat duel tegen Feyenoord. Kortom: de grote ploegen gaan elkaar uitschakelen.

Amateurclubs

En verder zijn er flink wat ploegen waar Fortuna niet voor hoeft onder te doen. In de achtste finales komen vier amateurclubs en drie KKD-ploegen in actie. Uiteraard speelt een beetje lotingsgeluk voor een aanzienlijk deel mee, maar een overwinning in Almere zou Fortuna op twee gewonnen wedstrijden van De Kuip brengen. Goed nieuws voor die wedstrijd van woensdag: in de competitie won Fortuna nog geen uitwedstrijd, maar dat lukte wel in de beker tegen Sparta Nijkerk en FC Eindhoven.

Niet op volle sterkte

Nadelig is het feit dat Fortuna woensdagavond niet op volle sterkte kan aantreden in het Yanmar Stadion. Tijjani Noslin is nog één duel geschorst en Deroy Duarte is actief op de Afrika Cup, waar hij afgelopen zondag met Kaapverdië verrassend Ghana wist te verslaan. Verder is het voor Buijs vooral kijken wat fysiek gezien mogelijk is met bepaalde spelers:

Verrips

Één naam kunnen we in ieder geval definitief op het opstellingsformulier zetten en dat is die van Michael Verrips. Trainer Danny Buijs gaf na de wedstrijd tegen Sparta aan dat hij zichzelf een dikke week te tijd gaf om zijn eerste keeper te zien. Afgelopen zaterdag was Luuk Koopmans de man onder lat, woensdagavond in het bekerduel is dat Verrips en zaterdagavond is dat weer Koopmans. Daarna maakt Buijs zijn definitieve keuze.

Voetbalwereld

De ontmoeting tussen Almere City en Fortuna Sittard van woensdagavond, maar zeker die van zaterdagavond in de Eredivisie, laat zien hoe snel het kan veranderen in de voetbalwereld. Niet heel veel mensen hadden in 2015, toen Almere 10e en Fortuna als 19e eindigden in de Eerste Divisie, kunnen voorspellen dat beide ploegen nu allebei in de Eredivisie spelen en elke thuiswedstrijd (nagenoeg) volle stadions hebben. Fortuna zal een flinke kluif krijgen aan Almere. De ploeg van Alex Pastoor werd voor het seizoen door iedereen als degradatiekandidaat nummer één bestempeld, maar heeft halverwege de competitie evenveel punten als de Sittardenaren en staat op een keurige twaalfde plaats.

Niet representatief

De competitiewedstrijd van eerder dit seizoen in Sittard is dan ook niet representatief voor de wedstrijden van de komende dagen. Beide ploegen zijn sindsdien veranderd en ook gegroeid. Met name Almere is niet te vergelijken met de eerste competitiewedstrijden. De Flevolanders zijn veel zakelijker in wedstrijden geworden en ook minder naïef. Maar het is ook zeker niet zo dat Almere onklopbaar is. De ploegen zullen waarschijnlijk wel meer in evenwicht zijn dan bijna zes jaar geleden. Toen troffen beide ploegen elkaar voor het laatst in Almere en stond Fortuna na een halfuur voor met 0-3 door een hattrick van André Vidigal. Die wedstrijd eindigde uiteindelijk in 1-4. Een maand later promoveerde Fortuna naar de Eredivisie.

Live

Beide wedstrijden zijn live te volgen op L1 Radio. De bekerwedstrijd begint woensdagavond om 20:00 uur, de competitieavond zaterdagavond om 21:00 uur.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!