Oranje ondanks nederlaag tegen Zweden op koers voor Parijs

Luc Steins schiet op het doel van Zweden. © Orange Pictures
Ondanks de kleinst mogelijke nederlaag tegen titelfavoriet Zweden (29-28) gaat Nederland op het Europees kampioenschap handbal vol goede moed door naar de hoofdfase van het eindtoernooi.
Met twee overwinningen in de poulefase, op Georgië en Bosnië en Herzegovina, en de nipte nederlaag tegen de regerend Europees kampioen, kan Nederland tevreden zijn met de balans.

Nieuwe doelstelling

De volgende doelstelling wacht al: een plek bemachtigen voor deelname aan het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Spanje, Zweden, Duitsland en Noorwegen zijn al geplaatst voor dit toernooi. Denemarken en Frankrijk zijn als wereldkampioen en gastheer automatisch geplaats voor de Olympische Spelen. Slechts twaalf landen mogen in Parijs meedoen. "Als we van vijf specifieke landen bij de eerste twee komen, dan weten we er een OKT-ticket uit te slepen. Dan hebben we de rest van het jaar ook nog wat mooie wedstrijden te spelen", blikt Luc Steins al vooruit naar het vervolg van het jaar.

Groeien

Waar de buitenwacht na de drie nederlagen tijdens de Golden League sceptisch was over de kwaliteit van het huidige Oranje, begint het zelfvertrouwen binnen de ploeg alleen maar te groeien. "Die drie nederlagen waren niet leuk, maar die hadden we enigszins ingecalculeerd. We hebben ons daar voorbereid op het EK, we wisten waar we mee bezig waren", laat de uit Munstergeleen afkomstige Alec Smit weten.

Doorwisselen

Bondscoach Staffan Olsson heeft samen met zijn ploeg, zeker in de eerste twee poulewedstrijden, laten zien dat het behoorlijk gelukt is om het ontbreken van topper Kay Smits op te vangen. Op zo'n moment wordt zichtbaar dat Olsson de afgelopen tijd goed doorgewisseld heeft. Spelers die normaal veel tijd op de bank doorbrengen, laten nu tussen de lijnen goede acties zien.

Niels Versteijnen

Zo ook Niels Versteijnen, broer van Bevo-doelman Arjan, die naast Luc Steins de plek van Smits prima invult. Steins: "Hij is gewoon een hele functionele speler die heel veel kan. We hebben het spel helemaal niet zo veel hoeven aan te passen. In sommige situaties kunnen we hem soms nog beter gebruiken dan Kay Smits, in andere situatie weer net iets minder. Dat is een kwestie van finetunen tussen ons. Het werk dat wij moeten doen in de voorbereiding is om zaken van elkaar te weten hoe we het gaan doen."

Goede mix

De selectie van Oranje is in Duitsland een goede mix van ervaring en jonge talenten. Met zijn 20 jaar is Kaj Geenen de jongste speler in de selectie. In het veld is daar weinig van merkbaar. Op momenten dat de uit Heythuysen afkomstige speler op de linkerhoek verschijnt, heeft menig verdediger de handen vol. "Als ik erin kom, probeer ik mijn best te doen. Ik merk dat ik het vertrouwen van de bondscoach krijg. Hij is heel erg eerlijk en duidelijk en dat is fijn", laat Geenen weten.

Fit blijven

Het doorwisselen van spelers door Olssen, op momenten dat de wedstrijd het toelaat, is tijdens een eindtoernooi ook noodzakelijk. Vanaf woensdag speelt Oranje om de andere dag een wedstrijd. "Het is goed dat spelers zoals Steins en Baijens regelmatig rust krijgen. We moeten tijdens het toernooi fit en blessurevrij blijven. Het is heel belangrijk dat spelers iedere wedstrijd met frisse benen aan de volgende wedstrijd kunnen beginnen", laat Ivar Stavast weten. Ook Stavast is zo'n speler die weet waar hij aan toe is. Meestal geen basisplaats, maar op het moment dat hij in het veld komt meteen aanwezig. "Ik weet wat er van mij verwacht wordt. Ik ben tevreden met mijn speeltijd."

Tim Claessens

Tot nu toe is er iets minder speeltijd weggelegd voor cirkelloper Tim Claessens. In principe is hij op de plek aan de cirkel de derde optie van Olsson. Hij ziet vanaf de bank een sterke Samir Benghanem op zijn plek spelen. Als de speler van Aalsmeer tijdens de wedstrijd geblesseerd raakt, zoals in de wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina en Zweden, neemt Lars Kooij zijn plek over. Toch is Claessens elke wedstrijd nadrukkelijk aanwezig. Bij bijna elk doelpunt van Oranje staat de uit Sittard afkomstige speler met gebalde vuist de ploeg aan te moedigen. Vooraf aan het EK was Claessens daar al duidelijk over: "Ik wil mijn steentje bijdragen aan het team. Het maakt mij niet uit of dat in het veld is of daarnaast." Maar ook Claessen is scherp als hij in het veld komt. Zo bracht hij Nederland in de slotfase tegen Zweden met een doelpunt vanaf de cirkel op voorsprong (27-26). Het was echter niet genoeg voor de overwinning.

Zware groep

Nederland speelt woensdag in de Barclays Arena tegen Denemarken. Oranje en Denemarken zijn samen met Noorwegen, Portugal, Slovenië en Zweden voor het vervolgen van het toernooi in groep 2 ingedeeld. Een zware groep, maar dat is logisch in deze fase van het toernooi. Denemarken zal een zware kluif worden. Twee weken geleden verloor Nederland tijdens de Golden League kansloos van Denemarken, toen stond er echter veel minder op het spel dan nu. Tegen Portugal en Slovenië liggen voor Oranje de kansen op een goed resultaat. Na vier wedstrijden gaan de eerste twee van de groep door naar de halve finale. In de andere groep zijn op dit moment Duitsland en Hongarije al zeker van een plek.

Parijs

Een nederlaag van Oranje in de komende wedstrijd hoeft wat betreft het bereiken van het OKT niet fataal te zijn. Vooral omdat een aantal sterke Europese landen al geplaatst is voor de kwalificatiereeks. De duels tegen Portugal en Slovenië zullen bepalen of Nederland het toernooi succesvol kan af te sluiten. Daarbij is het ook nog eens van belang wie zich in Duitsland tot Europees kampioen kroont. De beloning voor een titel is rechtstreekse toelating tot het Olympisch toernooi in Parijs.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!