Vriezen of dooien? Het post-Kostons-tijdperk begint bij MVV

Koen Kostons. © PubliciteitVisie
MVV Maastricht begint vrijdagavond als eerste Limburgse profvoetbalclub aan de tweede seizoenshelft: in Leeuwarden staat een uitduel tegen SC Cambuur op het programma.
Behalve de eerste officiële wedstrijd in 2024 is het voor MVV ook de eerste krachtmeting zonder spits Koen Kostons, die deze week Maastricht verruilde voor Paderborn. En dus wordt er door trainer Maurice Verberne nu iets anders van zijn troepen verwacht.

Cruciaal

"Het verandert wel iets voor het elftal, Koen was een key player voor ons", bekent de coach. Kostons was immers niet alleen met goals en assists van grote waarde. De spits was ook een cruciale spil in MVV's speelwijze, waarbij hij als aanspeelpunt een belangrijke rol in het omschakelvoetbal vervulde. En ook het loopvermogen van Kostons in allerlei spelsituaties mag zeker niet onderschat worden.

Harder lopen

"Het betekent dat de jongens nog een stapje harder moeten lopen", zegt Verberne. "Er wordt nu nog meer samenwerking gevraagd." En de coach heeft er vertrouwen in dat zijn spelers dat kunnen. "Natuurlijk, het vertrek van Koen is een aderlating. Maar ik geloof er nog steeds in dat wij goed kunnen blijven presteren. Dailon komt immers ook gemakkelijk tot scoren dit seizoen."

Livramento

Dailon is Dailon Livramento. Hij is MVV's breekijzer, de spits die het achter Kostons moest stellen met invalbeurten en tijdens die invalbeurten dit seizoen al vijf keer tot scoren kwam. Gemiddeld vindt Livramento iedere 80 minuten het net. Dat mag gerust een sterk moyenne genoemd worden. Desalniettemin is de 22-jarige Rotterdammer een andere type centrumspits dan Kostons en is het de vraag of hij ook als basisspeler kan leveren.
"Hij heeft al vaker het verschil gemaakt en krijgt nu de kans om het vanaf de aftrap te laten zien", aldus Verberne, die er geen doekjes om windt dat Livramento nu aan de beurt is. "Die kans heeft hij ook verdiend. We hebben ook vertrouwen in hem en dus mag hij ons nu gaan overtuigen. Maar we kijken ook of we nog een andere spits kunnen gaan halen."
Matchwinner Dailon Livramento en Koen Kostons vieren de 1-2 van MVV bij Helmond Sport. © PubliciteitVisie

Tweede spits

Want ook Verberne weet: er is leven na Kostons, maar MVV kan niet met één centrumspits in de gelederen de tweede seizoenshelft in. En Verberne wil liever niet de speelwijze drastisch wijzigen na het vertrek van een speler. "De omschakeling blijft toch onze kracht. En dus zouden we idealiter iemand halen die aanspeelbaar kan zijn én over snelheid beschikt. Technisch manager Ronny van Geneugden en ik denken daar hetzelfde over. Maar gezien ons budget is het nog maar de vraag wat haalbaar is."

Rechtsback

Verberne zal tot februari moeten wachten totdat alle vragen beantwoord zijn. Mogelijk vertrekken nog meer spelers bij MVV, al is er op dit moment van concrete interesse in basisspelers geen sprake. De trainer heeft desondanks geen garanties van de clubleiding. Wel heeft de trainer nog een wens. "We hebben door de blessure van Kanou Sy momenteel één echte rechtsback: Tim Zeegers. De afgelopen maanden hebben daar middenvelder Marko Kleinen en de linkspoten Leroy Labylle en Bryant Nieling gespeeld. Dat is niet ideaal, het zou fijn zijn om daar iemand erbij te krijgen."
Behalve Sy ontbreken vrijdag tegen Cambuur ook linksback Lars Schenk en vleugelaanvaller Tunahan Tasci. Verberne hoopt dat die laatstgenoemde over enkele weken weer bij de selectie aansluit. Verder beschikt de coach over een fitte spelersgroep.

Tegenslag

De uitwedstrijd tegen Cambuur wordt hoe dan ook een zware én belangrijke confrontatie voor MVV. De Leeuwarders staan achtste met 31 punten, en staan daarmee vijf plaatsen én vijf punten boven de Maastrichtenaren. Het onderlinge duel in de Geusselt eindigde in 1-1, in het bekertoernooi verloor MVV in Friesland met 4-1. "Dat was één van de wedstrijden waarin we na een tegenslag té snel veel tegengoals incasseerden. Dat moet vrijdag anders, we mogen niet in zak en as gaan zitten en uit elkaar vallen. Zo lang mogelijk in de wedstrijd blijven is in zo'n situatie belangrijk."

Gemanoeuvreerd

En MVV zal nu ook met meer vertrouwen naar Leeuwarden afreizen. MVV dook met liefst tien punten uit de laatste vier KKD-duels de winterstop in. "We hebben er zelf voor gezorgd dat we weer in een situatie zitten dat we ergens voor kunnen strijden", vindt Verberne. "Het zou ontzettend fijn zijn als we die lijn kunnen doortrekken en in de eerste twee duels na de hervatting punten kunnen pakken."

Live

De wedstrijd SC Cambuur - MVV Maastricht begint vrijdag om 20:00 uur. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio. De wedstrijd Roda JC Kerkrade - FC Eindhoven werd vanwege een onbespeelbaar veld in het Parkstad Limburg Stadion afgelast.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!