Verdwenen koffer hoort erbij voor EK-debutant Geenen

Kaj Geenen © Orange Pictures
Handballers Kaj Geenen en Tim Claessens waren niet echt zenuwachtig op de dag dat bondscoach Staffan Olssen de definitieve selectie voor het EK bekend maakte.
Beide Limburgers hebben in de voorbereiding voor hun eerste eindtoernooi meermaals laten zien dat ze het niveau aankunnen.

Vaste waarde

"Ik was meer gespannen bij mijn eerste uitverkiezing voor Oranje, voor de wedstrijd tegen Kroatië." Geenen stelde in maart 2023 de bondcoach niet teleur en scoorde meteen bij zijn debuut. Sinds die interland is de 20-jarige voormalige speler van Bevo een vaste waarde in de Nederlandse ploeg. "Als je vroeger op zoek ging naar handbalbeelden kwam je vaak bij EK-wedstrijden uit. Ik ben heel erg trots dat ik daar nu zelf sta. Ik ben de jongste van de groep en zal vooral veel ervaring proberen op te doen", zegt Geenen.

Koffer kwijt

De uit Heythuysen afkomstige hoekspeler heeft ondertussen kennisgemaakt met de handbalhumor van ploeggenoot Luc Steins. "Ik stond op het vliegveld bij de band de hele tijd op mijn koffer te wachten. Die kwam maar niet. De andere jongens gingen naar de bus en ik stond er nog helemaal alleen zonder koffer. Bleek mijn koffer al een tijdje achter een bank verstopt. Ik kon er uiteindelijk zelf wel om lachen, maar op dat moment raak je wel effe in paniek. Ik denk dat Luc Steins dat gedaan heeft, die stond van een afstandje te kijken." Bij navraag bleek inderdaad dat Steins de schuldige was. "Ja, dat is wel een beetje gebruikelijk dat ik zo'n grapje uithaal. Dat kan ook alleen maar bij de nieuwe jongens, de anderen kennen mijn grapjes al", verklaart Steins met een grote glimlach het ontgroeningsritueel.

Eindelijk

Tim Claessens moest met zijn 25 jaar iets langer wachten op zijn definitieve plek in Oranje. "Als je het mij twee jaar geleden had gevraagd, had ik je geen zinnig antwoord kunnen geven over een eventuele EK-deelname." De uit Sittard afkomstige cirkelspeler leek lange tijd niet in beeld te komen voor de Nederlandse ploeg. Nadat hij met het Belgische Bocholt in 2023 de BENE-League won, kreeg hij nadien een uitnodiging voor een trainingsstage op Papendal in de mail. Tijdens de trainingen en wedstrijden liet Claessens een uitstekende indruk achter bij bondscoach Olsson.
Kaj Geenen en Tim Claessens © L1

Duidelijk

Voor beide debutanten zal er waarschijnlijk niet direct een basisplaats inzitten. Ze weten door de directe manier van leiding geven door de Zweedse bondcoach wel waar ze aan toe zijn. Claessens: "Staffan is altijd duidelijk en laat weten hoe hij over dingen denkt. Dat vind ik heel erg fijn als iemand zegt waar het op staat." De kans is groot dat Olsson Samir Benghanem als eerste cirkelspeler kiest. De speler van Aalsmeer zal echter niet elke wedstrijd 60 minuten voluit kunnen gaan. Dat biedt perspectief voor de fysiek sterke Claessens. "Als ik er in kom zal ik er meteen voor 200 procent staan. En het maakt mij niet uit of dat voor vijf minuten, twintig minuten of een heel uur is. Zelfs als ik op de bank moet zitten kan ik er nog zijn voor het team", legt een strijdlustige Claessens uit.

Openingsduel

Nederland speelt donderdagavond hun openingsduel tegen Georgië. Zaterdag 13 januari volgt het duel tegen Bosnië en Herzegovina. Op maandag 15 januari wordt de poulefase afgesloten tegen Zweden. Nederland speelt alle wedstrijden in de groepsfase in de SAP-Arena in Mannheim.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!