Erik Meijer: 'Herr Beckenbauer, gentleman maar gewoon Franz'

Franz Beckenbauer (r) in duel met Johan Cruijff in de WK finale van 1974 © ANP
Het Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer is afgelopen zondag na een ziekbed overleden. Oud-voetballer Erik Meijer uit Meerssen werkte samen met 'Der Kaiser' bij de Duitse TV zender SKY.
Die samenwerking begon in 2012, toen Meijer zijn TV-loopbaan begon in Duitsland als analyticus van de Champions League wedstrijden.

Gentleman

"Beckenbauer was daar destijds vaste tafelgast," vertelt Meijer, "in uitzendingen waarin onder meer ook Lothar Matthäus en Stefan Effenberg hun licht lieten schijnen op de gespeelde wedstrijden." Meijer herinnert zich die jarenlange samenwerking als zeer prettig. "Een normale man, geen spatjes en ook altijd oog voor iedereen. Het publiek in de studio, maar ook de mensen die meewerkten aan de uitzending. Een echte gentleman."
Erik Meijer (links) met Franz Beckenbauer (tweede van rechts) © Privéarchief Erik Meijer

Hoofdprijzen

Beckenbauer werd als speler wereldkampioen met Duitsland, maar ook als bondscoach. Twee van de vele hoofdprijzen die hij onder meer ook met zijn club Bayern München behaalde op het hoogste niveau. "Als analist sprak hij vaak begrijpelijke taal voor de mensen. Ik heb begrepen dat hij ook als trainer zo werkte: hij zette spelers op de goede plek. In Duitsland zien ze dát nog steeds als de grote succesfactor voor het gewonnen WK in 1990."

Franz

"Hij is misschien wel de grootste sporter die Duitsland ooit heeft gehad. Vergelijkbaar met Pélé. Of met Johan Cruijff bij ons", zegt Meijer. "Het waren uithangborden voor hun land. En de lijntjes met de pers waren goed. De Bild-Zeitung was heel close met Beckenbauer. Als hij iets zei, dan had het altijd waarde en werd daar naar geluisterd. Ik keek wel tegen hem op. Alleen al vanwege zijn uitstraling had hij een enorme 'wow-factor'. Een compliment van hem had voor mij veel waarde. Toen ik hem de eerste keer sprak, had ik het uiteraard over 'Herr Beckenbauer.' Maar hij zei toen: 'Erik, we hebben allebei gevoetbald, dus het is gewoon Franz.'"
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!