Roda JC in 2023: rookies realiseren remontada in Kerkrade

Maximilian Schmid juicht na zijn doelpunt. © Orange Pictures
Bij Roda JC Kerkrade was 2023 een jaar van tegenstellingen. De route naar de tweede plek in de Keuken Kampioen Divisie laat zich in drie d's samenvatten: van deceptie, naar droom, naar doel.
Want het seizoen 2022/2023 werd op dramatische wijze afgesloten, waarna Roda in de eerste helft van het nieuwe seizoen weer kleur op de wangen kreeg. Het gevolg: na jarenlang hopen op Eredivisie-voetbal, is die langgekoesterde wens langzaam maar zeker weer een reëel mikpunt geworden.

Trainers

En daar zag het in het begin van het kalenderjaar zeker niet naar uit. Na het vertrek van Jurgen Streppel - hoofdtrainer en tevens de belangrijkste spil in het technisch beleid - had Roda sportief gezien grote moeite om uit de negatieve spiraal te komen. Remond Strijbosch en Edwin Linssen stonden korte tijd als interim-trainers aan het roer en werden uiteindelijk afgelost door Edwin de Graaf. De Graaf, zeker niet de eerste keus op het lijstje, mocht als coach het seizoen afmaken. Een succes werd het niet.

Scherven

Roda begon onder zijn leiding nog wel aardig, met een overwinning op FC Dordrecht, een nipte nederlaag tegen koploper PEC Zwolle en een zwaarbevochten derbyzege tegen MVV. Maar daarna raakten de play-off-plekken uit zicht. Ondanks, of misschien ook wel dankzij gegoochel met opstellingen lukte het De Graaf niet om de scherven in een gebroken spelersgroep aan elkaar te lijmen. Roda won geen enkele van de laatste negen competitieduels en sloot het seizoen, één van de slechtste in de clubgeschiedenis, af op de 15e positie.

Veranderingen

Het was dan ook geen verrassing dat er in de zomer veel veranderde bij de Koempelclub. Dat Dylan Vente en Bryan Limbombe vóór hun laatste contractjaar verkocht werden, was logisch én lucratief. Maar Roda nam ook afscheid van een reeks andere spelers én de hoofdtrainer: De Graaf had niet genoeg kunnen imponeren om een langer verblijf af te dwingen. Nee, het was bij Roda tijd voor nieuwelingen, voor Roda-rookies. En dat bleek een goede zet, want een remontada, inmiddels bekend Spaans voetbaljargon voor 'ommekeer', was het gevolg.

De beleidsbepalende rookie: Jordens Peters

Toegegeven, Jordens Peters is inmiddels een gevestigde naam in Kerkrade. De in 2021 aangestelde algemeen directeur is echter nog altijd bezig aan zijn eerste klus als beleidsbepaler in het betaald voetbal en is op 36-jarige leeftijd een jonge, frisse verschijning op de burelen in voetballand. Hij werd door het vertrek van vriend Streppel toch ietwat aan zijn lot overgelaten, maar hakte sindsdien als eindverantwoordelijke knopen door die hun effect niet gemist hebben. Peters is verantwoordelijk voor de staat van Roda JC: de sportieve, de financiële en de commerciële staat. Onder zijn leiding beweegt Roda op al die facetten in de juiste richting.

De voetbaltechnische rookie: Rob Servais

Peters kreeg op kantoor versterking van Rob Servais. Toen zijn naam uit de hoge hoed werd getoverd om de technische zaken bij Roda JC vorm te gaan geven, leidde dat wel tot wat gefronste wenkbrauwen: wat moest een MVV-man, zonder ervaring als beleidsbepaler, nou op zo'n post bij de Kerkraadse club? Servais deinsde er niet voor terug en gaf al snel aan afgerekend te willen worden op zijn werk, en niet zijn achtergrond. Dat werk ziet er vooralsnog goed uit: Servais profileert zich als een teamplayer die het krachtenveld tussen directie en technische staf goed beheerst, heeft zijn netwerk bij onder meer Racing Genk benut en creëert draagvlak door de volgens velen logische keuzes te maken. Niet slecht voor iemand die voorheen vooral veldtrainer was.

De nuchtere rookie: Bas Sibum

De eerste taak voor Peters en Servais was het binnenhalen van een trainer die bij Roda JC iets kon gaan opbouwen. De keuze viel op Bas Sibum, oud-speler van Roda maar iemand zonder ervaring als hoofdtrainer. Weer een rookie, weer een onbeschreven blad in een nieuwe functie. En hoe stereotype de kwalificatie 'nuchtere Drent' ook is, Sibum lijkt een prototype: onverstoorbaar, geen kapsones en duidelijk. Het heeft Roda op het veld geen windeieren gelegd, want de voormalig assistent-trainer van FC Emmen verraste vriend en vijand met voetbal dat aantrekkelijk én resultaatgericht tegelijk is. Roda pakte de eerste periodetitel en heeft daarmee de prestatie van het vorige seizoen al verbeterd. En ondanks het lichte verval dat daarna zichtbaar was, dwingt de wijze waarop Sibum van een nieuw elftal zo snel een geoliede machine gemaakt heeft, respect af.

De boomlange rookie: Matisse Didden

We zetten de spotlight hier op één speler, namelijk Matisse Didden, maar dat hadden er meerdere kunnen zijn. Wesley Spieringhs bijvoorbeeld, of Walid Ould-Chikh, of Enrique Peña Zauner. Allemaal jonge spelers die bij Roda voor het eerst in hun nog prille carrière als onbetwiste basisspeler, en dus rookie, door het leven gaan en daarbij indruk maken. Dat geldt ook voor Didden. De centrale verdediger met een lengte van 1 meter 98 is als Vlaamse reus in de Roda-defensie een steunpilaar in Sibums elftal. Idealiter gaat Didden, opgeleid bij Genk, via Roda binnen een jaar een lucratieve opstap naar een hoger niveau maken, óf eraan bijdragen dat hij mét Roda op een hoger niveau gaat uitkomen. Dat hij indruk maakt is duidelijk: niet voor niets reisden er al scouts van PSV naar Kerkrade en is de nog altijd pas 22-jarige Didden reserve-aanvoerder.

De Limburgse rookie: Sami Ouaissa

En dan is er nog één speler die een eigen alinea verdient: Sami Ouaissa. Want hoe goed het aan- en verkoopbeleid van een club ook is, geldt - zeker in de Keuken Kampioen Divisie - de jeugdopleiding de levensader van de vereniging is. Ouaissa, die op zesjarige leeftijd in Roda's jeugdopleiding binnenkwam, is de grootste groeibriljant in Roda's recente geschiedenis en is bezig aan het seizoen van zijn doorbraak. Mentaal was de 19-jarige Brunssumer al ijzersterk, inmiddels is hij ook fysiek gegroeid en bijna wekelijks een plaag voor de defensie van de tegenstander. Hij werd al beloond met de Dick Nanninga award, de prijs voor de - volgens de fans - beste speler van de club. Het rendement wat betreft goals en assists mag nog omhoog, weet ook Ouaissa zelf. Maar hij heeft alles in zich om hét gezicht van het 'nieuwe' Roda te worden.

Doel

Hoe ver dat nieuwe Roda kan komen, gaat 2024 uitwijzen. Play-off-deelname is door de periodetitel al gegarandeerd, maar de betrokkenen winden er geen doekjes om: rechtstreeks promoveren naar de Eredivisie is niet langer een droom, maar een doel voor de club met een subtop-budget. Een plek in de top twee volstaat voor zo'n ticket naar het hoogste niveau. Roda staat sinds speelronde één al op de eerste of tweede plek op de ranglijst. Op 12 januari hervatten de Koempels de competitie met een thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!