Spektakelslot brengt Roda weinig vreugde: 'Kan gewoon niet'

Sami Ouaissa (rechts) viert samen met Walid Ould-Chikh een treffer van Roda JC. © Orange Pictures
Roda JC Kerkrade hield door een treffer van Walid Ould-Chikh in de 96ste minuut ternauwernood een punt over aan de uitwedstrijd tegen Helmond Sport. Maar los van een korte ontlading leidde dat niet tot euforische taferelen.
Trainer Bas Sibum vond zijn ploeg over grote gedeelten van de wedstrijd 'niet om aan te gluren' en aanvaller Sami Ouaissa was ook ronduit teleurgesteld over de wijze waarop Roda zich presenteerde. "Als je tweede staat en mee wil doen om de bovenste twee plekken, moet je hier wel winnen, zo simpel is het."

'We gaven niet thuis'

Het duel in Helmond was er voor Roda een van tegenstrijdigheden. Niet eerder dit seizoen incasseerden de Koempels drie tegentreffers in een competitiewedstrijd. En de eerste helft was er ook een van een zeldzaam zwak kaliber voor de ploeg van Sibum. "En dan verdien je het om achter te staan. We gaven niet thuis. Het was de eerste keer dit seizoen dat ik niet direct het gevoel had dat we er goed genoeg in zaten om de wedstrijd om te buigen."

Hattrick

Dat gebeurde uiteindelijk wel. Roda poetste de 2-0 achterstand weg en leek dankzij de trefzekere Duitse tandem Maxi Schmid-Enrique Peña Zauner door te kunnen drukken. Totdat Giannis-Fivos Botos een minuut na de gelijkmaker namens de thuisploeg de 3-2 op het bord zette. De Helmondse hattrickheld bracht Roda ronduit in verlegenheid.

Dubbel

"Ik houd een heel dubbel gevoel over aan de manier waarop je de goals weggeeft", zegt Walid Ould-Chikh. "Ik weet niet waardoor het komt, dit heb ik het hele seizoen nog niet eerder gezien." Hij krijgt bijval van Ouaissa. "De eerste twee goals vallen veel te gemakkelijk. En die 3-2 direct na de 2-2, dat kan niet." De Brunssumer concludeerde dat het, met andere woorden, volledig aan Roda zelf lag.

Klote ambiance

En daar wordt coach Bas Sibum niet gelukkig van. Die ziet ook dat Roda nu al enkele keren heeft nagelaten het gat naar concurrenten te vergroten, door juist tegen mindere tegenstanders geen drie punten te pakken. "Ik ben teleurgesteld na vanavond, omdat ik vind dat wij dit soort wedstrijden moeten winnen. Dat het niet gemakkelijk is met die lange ballen, op een verschrikkelijk veld in een klote ambiance, dat weet ik allemaal wel. Maar dat is wel de volgende stap die we moeten maken, want we gaan nog veel van die wedstrijden krijgen. We moeten ons daarvan afsluiten, volwassen zijn en de taken uitvoeren."

Geloof

De realiteit is dat het vrijdagavond in Helmond reëler was dat Roda met een nederlaag dan met een gelijkspel of overwinning van het veld was gestapt. "We konden het omdraaien doordat we rustig bleven", vindt Ould-Chikh. "We bleven tegelijkertijd in de wedstrijd doordat zij hun kansen niet benutten. We zijn erin blijven geloven, dat hebben we goed gedaan en is een compliment waard. Maar ook niet meer dan dat."

Stappen

En dus duikt Roda zes punten achter koploper Willem II, als nummer twee de winterstop in. Nummer drie ADO Den Haag is tot op twee punten genaderd. "Dat we op die tweede plaats staan, mogen we supertrots op zijn", stelt Ould-Chikh. "Maar het zal alleen maar lastiger worden, zo is het ook. En wij moeten en kunnen nog stappen maken." Ouaissa spreekt het vertrouwen daarin uit. "Niemand had vooraf gedacht dat we op deze plek de winterstop in zouden gaan, maar het vertrouwen is heel groot dat we dit kunnen doortrekken."

Eindhoven

Roda hervat de competitie op 12 januari met een thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven. Het zal de klus dan zonder Boyd Reith en Matisse Didden moeten klaren: beide spelers zijn door hun vijfde gele kaart geschorst voor dat duel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!