'Handhaving blijft komende jaren doelstelling Fortuna'

Algemeen directeur Ivo Pfennings van Fortuna Sittard © L1 (Dion Moonen)
Fortuna Sittard blijft zich de komende jaren focussen op directe handhaving in de Eredivisie. Algemeen directeur Ivo Pfennings denkt dat de begroting en het spelersbudget niet hoog genoeg zijn om stappen te zetten richting het linkerrijtje van de Eredivisie.
Dat zegt Pfennings in het L1 Voetbaldiner, dat tijdens de kerstdagen wordt uitgezonden op L1 Radio.

Niet te bescheiden

Fortuna is inmiddels alweer aan het zesde seizoen op rij bezig in de Eredivisie. Ook dit jaar ligt de Sittardse club goed op koers voor directe handhaving. De ploeg van Danny Buijs heeft 19 punten uit 16 duels. "Handhaving is absoluut niet te bescheiden. Als je kijkt naar het huidige seizoen dan strijden 10 tot 12 clubs tegen degradatie. We zitten nu het zesde jaar in de Eredivisie en er zijn volgens mij nog maar zeven clubs die er zes jaar op rij inzitten. De budgetten van de andere clubs liggen hoger. Onze belangrijkste doelstelling is gewoon handhaven."

Spelersbudget

De aandeelovername van Principion Holding B.V. kwam er niet. "We hebben in mei van dit jaar het traject definitief stopgezet op verzoek ook van de aandeelhouder zelf." En dus wachtte op technisch gebied een creatieve zomer. "We hebben besloten om terug te gaan in spelersbudget. We hebben afscheid genomen van een aantal dure spelers en we hebben talentvolle spelers of ervaren spelers met een krasje gehaald. Technisch manager Américo Branco is er in geslaagd om met een lager budget een kwalitatief goed team op de been te krijgen." Dure spelers van wie afscheid werd genomen waren onder meer Dogan Erdogan en Burak Yilmaz.

Identificeren

Yilmaz zorgde in zijn enige Fortuna-jaar voor flink wat opschudding in Sittard, net als trainer Julio Velázquez. Zo werd Velázquez aangesproken op zijn opvliegende gedrag en kondigde Yilmaz in april opeens zijn afscheid aan als Fortuna-speler, omdat vervolgens weer te ontkrachten. Pfennings kijkt niet met heel veel plezier terug op het vorige seizoen. "Ik was alleen maar met randzaken bezig. Dat heeft energie gekost en gevreten. Nu doe je het naar behoren in de Eredivisie en zijn we door in de beker. De band is met de supporters is heel goed." Ook dat was een missie van Fortuna in de transferzomer. "We zijn er veel beter in geslaagd om een selecte samen te stellen waar supporters, sponsoren en staf zich mee kunnen identificeren. Dat is wel een mooi pluspunt."

Danny Buijs

Er kwamen niet alleen nieuwe spelers, maar ook een nieuwe trainer naar Sittard. Danny Buijs heeft in zijn eerste halfjaar zijn stempel gedrukt op het elftal en is ook uitgesproken. "Wij reageren daar goed op. Het is af en toe lastig voor spelers, staf en kantoor, maar het is wel goed. Er zitten heel veel mensen al een aantal jaren bij de club waardoor je aantal zaken vanzelfsprekend vindt. Dan is het goed dat je een trainer haalt die in de mogelijkheden van de club denkt en zegt: dit moeten we anders doen. Hij eist iedere dag het hoogst haalbare. Ik vind het geweldig om te zien wat hij voor omslag binnen de club teweeg heeft gebracht."

Uitgaande transfers

Aan meer dan directe handhaving wil Pfennings niet denken. "Ik vraag mij af of we de komende jaren met dit spelersbudget en deze begroting kunnen zeggen: we gaan voor top-tien. Andere clubs hebben een hogere begroting en een groter spelersbudget. Komende jaren blijft directe handhaving de ambitie." Volgens Pfennings is het verhogen van de budgetten ook niet eenvoudig. "We zijn commercieel hard gegroeid en ook qua ticket- en seizoenskaartverkoop. De mogelijkheden om te groeien liggen dan bij de verdiensten aan uitgaande transfers of bij eventuele investeerders. En wij moeten het hebben van uitgaande transfers."

Voetbaldiner

Het L1 Voetbaldiner met de vier directeuren van de betaald voetbalclubs is op eerste en tweede kerstdag van 16:00 uur tot 18:00 uur te beluisteren op L1 Radio. De uitzending is daarna ook hier te beluisteren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!