Zorgen over toekomst Limburgse wielrennen

Het peloton tijdens de wegwedstrijd © Orange Pictures
Hoewel het een mooi wielerjaar was, mede door de prestaties van Wout Poels die een etappe in de Tour de France én de Vuelta won, zijn wielerkenners ongerust. De successen van de inmiddels 36-jarige renner uit Blitterswijck verbloemen de problemen bij de jeugd zegt wielerjournalist Raymond Kerckhoffs "Nu zou je de effecten moeten merken van Tom Dumoulins populariteit in 2017 en 2018, maar ik zie het niet bij de beloften van nu. Dat is doodzonde."
L1 blikte terug op het Limburgse wielerjaar met wielerjournalist Raymond Kerckhoffs en wieleranalisten Quinty Schoens en Rob Ruijgh:

Weinig wedstrijden

Rob Ruijgh, oud-profrenner en wielertrainer, ziet het al jaren met lede ogen aan. "Vooral de aanwas bij de clubs is minder waardoor verenigingen fuseren en wedstrijden verdwijnen van de kalender vanwege de oplopende kosten. Ook politieagenten die normaal de koers begeleiden zijn minder inzetbaar door gebrek aan capaciteit." Ruijgh kan nog wel even doorgaan met opsommen van de problemen waar wedstrijdorganisaties tegenaan lopen. "De regelgeving is zo verscherpt dat het heel moeilijk wordt om überhaupt een wedstrijd te kunnen organiseren." Raymond Kerckhoffs vult aan: "We hebben een hele goede infrastructuur in Limburg met onder andere het Tom Dumoulin Bike Park, met goede verenigingen en we hebben met Limburg Cycling een organisatie die zich inzet voor het wielrennen in Limburg. Maar ondanks die inzet zijn veel jeugdwedstrijden verdwenen van de kalender."

Poels

Bij het terugblikken op het Limburgse wielerjaar ging het niet alleen over de verschraling van het Limburgse jeugdwielrennen. Zo waren er grote successen voor Wout Poels die in de herfst van zijn carrière boven zichzelf uitsteeg. Kerckhoffs maakte het van dichtbij mee. "De manier waarop heeft heel veel indruk gemaakt. Wout heeft altijd humor en is een van de meest hardwerkende profs van het peloton. Als je op die leeftijd nog een Alpenrit in de Tour kunt winnen, daar heb ik groot respect voor."

Limburgse etappe

Misschien wel het mooiste nieuws voor het vrouwenwielrennen kwam in oktober, de Tour de France Femmes komt naar Limburg. Alhoewel, sommige rensters zouden liever alleen in Frankrijk rijden zoals wereldkampioen Lotte Kopecky liet weten. "Het duurt voor ons maar zeven dagen en dan gaan ze naar een ander land, daar krijg ik een dubbel gevoel van." Profrenster en wieleranalist Quinty Schoens uit Stein begrijpt dat wel. "Het voelt nu als een soort Ladies Tour. Ik vraag me af, gaat het uiteindelijk hetzelfde effect hebben als een Touretappe die start in een grote Franse stad? Dat is afwachten."

Nieuwe dynamiek

Het wielerpubliek kon afgelopen zomer genieten van een spectaculaire ontknoping van Tour de France Femmes met het gevecht tussen Demi Vollering en Annemiek van Vleuten op de flanken van de mistige Col du Tourmalet. Schoens hoopt dat er volgend jaar genoeg uitdagers zijn van Demi Vollering, nu Van Vleuten gestopt is. "We moeten op zoek naar een nieuwe dynamiek in het vrouwenwielrennen. Ik hoop dat het komend jaar spannend genoeg blijft. Ik verwacht wel veel van Shirin van Anrooij, Fem van Empel, Puck Pieterse maar ook van Lotte Kopecky of Mischa Bredewold. Zij moeten straks Vollering het vuur aan de schenen leggen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!