Trots bij Roda JC: 'Hebben als buffels de kooi verdedigd'

Brian Koglin, Matisse Didden, Lucas Beerten en Boyd Reith. © Orange Pictures
Het ging ook tegen FC Emmen niet vanzelf, maar gezien de omstandigheden was de driepunter van Roda JC daar misschien wel zes punten waard: de ploeg gaat als nummer twee van de KKD de winterstop in.
In een periode waarin de middenvelders met bosjes omvallen - want Roda moest het tegen concurrent Emmen zonder Sami Ouaissa (geschorst), Wesley Spieringhs, Niek Vossebelt én Orhan Dzepar (allen geblesseerd) stellen - werd dat gat door onder meer verdediger Lucas Beerten opgevuld. Op een voor hem ongewone positie was hij één van de uitblinkers.

Trots

Beerten is normaliter back-up als vleugelverdediger, maar bleek dus ook vóór de verdediging goed uit de voeten te kunnen. "Ik ben enorm trots op hem", zegt coach Bas Sibum over de Belg die het hele vorige seizoen miste door een blessure. "Hij verdient dit. Chapeau dat hij op een vreemde positie heeft gespeeld." Beerten zelf kan er wel om lachen. "Ik ben ook trots op Bas."

'Gaat 'ie nog wisselen?'

Het tekent de sterkte van Roda in de breedte. Of misschien ook wel niet. Want Sibum voerde geen enkele wissel door. "Ook de jongens op het tandvlees konden het volhouden, daarom heb ik niet gewisseld." En dus bleef ook de zeker niet honderd procent fitte Rodney Kongolo de hele wedstrijd staan. "Op het eind maakte een ploeggenoot nog een grapje: 'Gaat 'ie nog wisselen?' Maar we hebben het prima volgehouden."

Buffels

Roda scoorde via Walid Ould-Chikh op slag van rust de enige treffer in een wedstrijd die optisch aardig in evenwicht was, maar moest zich in de slotfase beperken tot verdedigen. Geen verrassing gezien het feit dat de ploeg op het tandvlees loopt. "Maar we hebben als elf buffels de kooi verdedigd, dat is ook kwaliteit", aldus Beerten.

Voorsprong

Een opmerkelijke statistiek exact halverwege de competitie is dat Roda alle KKD-wedstrijden waarin het op voorsprong kwam, ook daadwerkelijk heeft gewonnen. De Kerkradenaren hebben dus nog geen enkele keer een voorsprong uit handen gegeven. "We weten dat we het kunnen vasthouden", zegt Kongolo. "En dat we op een directe promotieplek de winterstop ingaan, is een groot compliment. Ook in een mindere periode zijn we niet door de mand gevallen."

Inhalen

En Sibum, kind van Drenthe, durft zich ook na de overwinning bij 'zijn' Emmen nog in de regio te vertonen. "Ik hoop dat ze nog blij met me zijn. Maar ik denk het eerlijk gezegd wel; de meeste mensen kunnen wel over een winst- of verliespartij heen kijken. Ik blijf een paar dagen hier. Ik ben een half jaar niet thuis geweest; ik heb wat in te halen. Maar het leven in het opportunistische voetbalwereldje ziet er anders uit wanneer je wint dan wanneer je verliest."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!