Roda JC-coach Sibum puzzelt voor topper in 'eigen' Emmen

Roda JC-middenvelder Wesley Spieringhs. © Orange Pictures
De kans is zeer klein dat Wesley Spieringhs in actie komt in de voor Roda JC belangrijke uitwedstrijd tegen FC Emmen. Hij mist de laatste twee trainingen na een tik op de voet waar hij onlangs al een blessure aan opliep.
Wanneer Spieringhs niet in de bus naar Emmen stapt - en die kans is zeer groot - zal hij op het Roda-middenveld vervangen worden door Lucas Beerten, die normaal gesproken in de defensie speelt. Sibum kiest onder meer voor Beerten omdat hij fysiek partij zou moeten kunnen bieden aan Emmen-middenvelder Ahmed El Messaoudi. De oud-Fortunees is volgens Sibum letterlijk en figuurlijk een van de sterkste krachten bij de tegenstander.

Naar huis

Sibum, kind van Drenthe, kent FC Emmen door en door. Hij doorliep als puber de jeugdopleiding van de club, speelde er in het eerste elftal en keerde na een reeks omzwervingen terug in zijn thuisprovincie om jeugd- en assistent-trainer bij Emmen te worden. Afgelopen zomer maakte hij de overstap naar Kerkrade, om bij Roda aan zijn eerste klus als hoofdtrainer te beginnen. De terugkeer naar huis, naar de Oude Meerdijk wordt voor Sibum speciaal.

Zwaar

De coach kijkt dus uit naar het dagje Emmen. Maar of zijn ploeg daar ook volledig tot wasdom kan komen, is door meerdere factoren sterk de vraag. Roda, dat in het begin van het seizoen alle verwachtingen overtrof en er lustig op los scoorde, vindt de laatste weken moeilijk het net. Daarnaast is nummer drie Emmen, dat drie punten minder heeft dan nummer twee Roda, een geduchte tegenstander, zeker op kunstgras. En de Roda-selectie lijkt, al lopend op het tandvlees, naar de winterstop te snakken.

Puzzel

De lappenmand is er ook naar. Spieringhs miste op woensdag en donderdag de training en hetzelfde geldt voor Niek Vossebelt. Tel daarbij op dat Sami Ouaissa nog één duel geschorst is, Walid Ould-Chikh donderdag meetrainde maar eerder in de week met terugkerende rugklachten kampte, aanvoerder Rodney Kongolo fysiek ook niet in blakende vorm steekt, en Orhan Dzepar nog maanden zal ontbreken, en je moet concluderen dat Roda's middenveld momenteel veel weg heeft van een gemankeerde legpuzzel waarin enkele stukjes ontbreken. Het verklaart de keuze voor Beerten: een noodverband.

Beloften

Verder kan Sibum vrijdag niet beschikken over de geblesseerde reservekeeper Loek Hamers en de opnieuw uitgevallen spits Marvin Pourié. Bij een andere spits, Metehan Güclü, moet nog blijken of hij vrijdag tegen Emmen een rol kan spelen. Hij trainde donderdag wel mee. Twee beloftenspelers mogen zich in ieder geval opmaken voor de 318 kilometer tellende busrit: spits Joyce Nsingi en middenvelder Sam Krawczyk, uit Echt, zitten bij de wedstrijdselectie. Zij mogen hopen op hun eerste speelminuten in het betaald voetbal.

Live

De wedstrijd FC Emmen - Roda JC Kerkrade begint vrijdag om 20:00 uur. Het is één van de vier 'Limburgse' duels op dat tijdstip, want ook de wedstrijden N.E.C. - Fortuna Sittard, TOP Oss - VVV-Venlo en MVV Maastricht - FC Groningen worden dan afgewerkt. Alle duels op deze super friday zijn live te volgen via L1 Radio.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!