Middenveld vol vraagtekens: Roda-coach Sibum in wachtkamer

Roda JC-aanvaller Rodney Kongolo. © Orange Pictures
Het is nog onduidelijk met welke middenvelders Roda JC vrijdag tegen Jong PSV aan de aftrap verschijnt. Er zijn vraagtekens over de inzetbaarheid van de drie basisspelers in die linie.
Aanvoerder Rodney Kongolo, controleur Wesley Spieringhs én spelbepaler Walid Ould-Chikh hebben deze week niet volledig meegetraind. Daar komt bij dat smaakmaker Sami Ouaissa door zijn rode kaart tegen FC Dordrecht (2-0 verlies) de aanstaande twee wedstrijden geschorst is.

Vraagtekens

"Ik kan er nog niets zinnigs over zeggen, want we moeten afwachten hoe ze fysiek reageren na de training van donderdag", aldus coach Sibum over het drietal vraagtekens. "Daar komt bij dat de afsluitende training niet de meest intensieve is. Ik weet vrijdag pas wat wijsheid is."

Klachten

Feit is dat Kongolo, Spieringhs én Ould-Chikh donderdag allemaal op het trainingsveld stonden. Voor Spieringhs, die de afgelopen twee duels door een voetblessure ontbrak, was dat een van de spaarzame momenten waarop hij met de groep meetrainde. Kongolo stapte een week geleden met klachten van het veld in Dordrecht, Ould-Chikh liep juist gedurende de week op het trainingsveld klachten op.

Hamers

Roda's lappenmand begint uit te puilen. Middenvelder Orhan Dzepar is al langere tijd uitgeschakeld en dat zal nog een tijdje zo blijven. Verder zijn de spitsen Marvin Pourié en Metehan Güclü eveneens door blessures niet inzetbaar en deze week voegde tweede doelman Loek Hamers zich in dat rijtje. "Loek zien we pas na de jaarwisseling weer terug", zegt Sibum. "Het mag wat mij betreft nu wel ophouden met die blessures."

Spitsenprobleem?

Roda scoort al weken moeilijk, ziet ook Sibum, die het in tegenstelling tot enkele analisten niet tot een 'spitsenprobleem' wil omdopen. "Dat is te zwaar, maar het is duidelijk dat we meer moeten gaan scoren. Dat knaagt ook bij de jongens zelf. We proberen iedereen vertrouwen te geven, zodat de jongens weer de vorm van eerder dit seizoen kunnen hervinden."

Dip

Volgens Sibum is de beperkte speeltijd die veel van zijn spelers vorig seizoen kregen, ook een factor die een vormdip bij enkele basisspelers van nu kan verklaren. "Nu wordt van hen elke week verwacht dat ze presteren. Dat is een hele andere benadering. Dan krijg je dat een prestatiecurve varieert, dat is niet zo gek."

Risico's

Sibum weet niet zo goed wat hij van Jong PSV kan verwachten. "De beloftenteams komen met verschillende elftallen. Maar duidelijk is dat ze goed kunnen voetballen, maar ook veel risico's nemen", zegt hij over de ploeg die getraind wordt door coach Wil Boessen uit Born. Verdediger Raf van de Riet uit Sevenum (17 jaar, twee duels) en aanvaller Iggy Houben uit Bocholtz (19 jaar, tien duels) komen vrijdagavond mogelijk in actie in het Parkstad Limburg Stadion.

Live

De wedstrijd Roda JC Kerkrade - Jong PSV begint vrijdagavond om 20:00 uur. Het duel is, net als VVV-Venlo - FC Dordrecht en Helmond Sport - MVV Maastricht, live te volgen via L1 Radio.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!