Voetbalsters Oranje houden kans op Spelen dankzij 4-0

Lieke Martens tegen België. © Orange Pictures
Dankzij twee late treffers plaatsen de Nederlandse vrouwen zich voor de finaleronde van de Nations League. Ze wisten met 4-0 van België te winnen en houden daarmee Engeland nipt achter zich.
Romée Leuchter viel in de slotfase in en gaf de assist bij de cruciale 4-0. Lieke Martens speelde de hele wedstrijd en Dominique Janssen kwam 74 minuten in actie. Lynn Wilms bleef op de bank.

Groepswinnaar

Oranje en Engeland begonnen allebei met 9 punten aan hun laatste groepsduel, maar Engeland moest wel nog een slechter doelsaldo (+4 om +1) goedmaken. België had met 8 punten ook nog een kans om groepswinnaar te worden, wat nodig was voor plaatsing voor de Nations League Finals. Daar liggen eind februari de laatste twee olympische tickets klaar voor Europese landen.
Oranje moest de opgave zien te volbrengen zonder 108-voudig international Jackie Groenen, die nog niet was hersteld van de blessure die ze vrijdag op Wembley (3-2-nederlaag) opliep. Haar vervangster Egurrola stond met een afstandsschot aan de basis van het eerste gevaarlijke moment van Oranje.

De Nations League is een nieuw toernooi in het vrouwenvoetbal. Landen zijn ingedeeld in drie divisies. Nederland zit in Divisie A. Die divisie bestaat uit vier poules. De winnaars van de vier groepen plaatsen zich voor de Nations League Finals in het voorjaar van 2024.

Tijdens dat finaletoernooi zijn, naast een beker, twee tickets voor de Olympische Spelen van komende zomer te verdienen. Oranje moet met Duitsland en Spanje uitmaken wie naar de Spelen mag. Ook Frankrijk zit bij de laatste vier, maar is als gastland al zeker van een Olympisch ticket.

Veel treffers voor Engeland

Engeland stond al vroeg voor, waardoor de druk op een treffer van Oranje toenam. Die viel in de 34e minuut via Lineth Beerensteyn, die vrijdag tegen Engeland ook al twee keer scoorde. Na slecht uitverdedigen van België rondde de 100-voudig international op aangeven van Victoria Pelova rustig af.
Oranje was virtueel weer groepswinnaar, maar nog voor rust veranderde dat door een 4-0-voorsprong van Engeland. Het publiek in Tilburg klapte daardoor niet bij het ingaan van de rust, een doemscenario ontvouwde zich.

Extra doelpunt nodig

Beerensteyn maakte uit de rebound van een schot van Esmee Brugts 10 minuten na rust de 2-0. Omdat Engeland ook weer scoorde, was nog steeds een extra doelpunt nodig. Jonker bracht meerdere aanvalsters binnen de lijnen, onder wie topscorer aller tijden Vivianne Miedema.
Het leek Oranje ondanks meerdere kansen niet te gaan lukken, tot een rake kopbal van Egurrola in de eerste minuut van de blessuretijd. Maar door een volgend doelpunt van Engeland (0-6) had Oranje nog een treffer nodig. Die viel in de laatste seconden alsnog, via opnieuw Lyon-middenveldster Egurrola.

Olympisch ticket

Met Duitsland en Spanje strijdt Oranje in februari om twee olympische tickets bij de laatste vier van de Nations League. Ook Frankrijk doet daaraan mee, maar die ploeg is als gastland al geplaatst voor de Spelen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!