Climax nadert: houden Oranjevrouwen Olympische droom levend?

Romée Leuchter © Orange Pictures
Houden de Oranjeleeuwinnen met Lieke Martens, Dominique Janssen, Romée Leuchter en Lynn Wilms de Olympische droom levend? Oranje heeft het dinsdagavond in eigen hand, maar toch ook weer niet.
Oranje heeft in ieder geval doelpunten nodig dinsdagavond tegen België en Leuchter kan zomaar een belangrijke rol gaan spelen: "Ik hoop mijn doelpuntje mee te pikken."

Wembley

Het was een gek gezicht afgelopen vrijdagavond op Wembley: Engeland won met 3-2 van Nederland, maar toch was er vreugde bij Oranje-bondscoach Andries Jonker en teleurstelling bij de Engelse vrouwen. Het goede nieuws voor Oranje was inderdaad dat Nederland de plaatsing voor de Nations League Finals, waar de Olympische tickets worden verdeeld, nog volledig in eigen hand heeft. Maar anderzijds had de ploeg van bondscoach Jonker zich ook al afgelopen vrijdag kunnen plaatsen voor het finaletoernooi. Na het weggeven van een 2-0 voorsprong gaat de lade met scenario's open.

De Nations League is een nieuw toernooi in het vrouwenvoetbal. Landen zijn ingedeeld in drie divisies. Nederland zit in Divisie A. Die divisie bestaat uit vier poules. De winnaars van de vier groepen plaatsen zich voor de Nations League Finals in het voorjaar van 2024. Tijdens dat finaletoernooi zijn, naast een beker, twee tickets voor de Olympische Spelen van komende zomer te verdienen. Frankrijk is als gastland al zeker van een Olympisch ticket. Inmiddels hebben wereldkampioen Spanje en Frankrijk zich al geplaatst voor het finaletoernooi.

Derby

In de poule staat Nederland bovenaan met 9 punten. Engeland heeft ook 9 punten, maar een minder doelsaldo. Ook België maakt nog kans op de eerste plaats. Onze Zuiderburen hebben 8 punten. Het lijkt erop dat Nederland dus moet winnen om kans te maken op groepswinst. Dat wordt al een klus, want Nederland verloor eind september met 2-1 in Leuven en België, met sterspeelster Tessa Wullaert van Fortuna Sittard, verkeert in een goede vorm de afgelopen maanden. Maar alleen winnen voor de ploeg van Jonker is mogelijk niet genoeg. Oranje heeft een doelsaldo dat drie goals beter is dan Engeland. De Engelse vrouwen spelen hun laatste wedstrijd tegen Schotland.

Bijzonder

En dan wordt het op z'n zachtst gezegd bijzonder. Mocht Engeland zich plaatsen voor de Olympische Spelen, gaat het niet als Engeland naar Parijs maar als onderdeel van Groot-Brittannië. Groot-Brittannië bestaat uit sporters uit Engeland, Wales, Noord-Ierland én Schotland. Dat betekent dat sommige Schotse speelsters kans maken op de Olympische Spelen als Engeland zich plaatst. Het is dan ook tamelijk bijzonder dat Engeland en Schotland in dezelfde poule tegen elkaar spelen en dan ook nog de laatste wedstrijd elkaar ontmoeten. Je zou het gerust een blunder mogen noemen van voetbalbond UEFA. Jonker richt zich maandag bij de NOS vooral op zijn eigen team, maar voegt eraan toe: "Wij rekenen erop dat de Schotten volle bak spelen."

Schinveld

Het Nederlandse team zal zich dinsdagavond in ieder geval op de hoogte laten houden van de tussenstand in Glasgow. Doelpunten kunnen dus belangrijk worden. En dan is er wellicht een rol weggelegd voor Romée Leuchter. De uit Schinveld afkomstige speelster is bezig aan een goed seizoen met Ajax en maakte al 14 doelpunten bij haar club dit seizoen. Het is dan ook niet gek dat ze door Jonker is beloond met een plek bij Oranje deze week. Ze is de meeste scorende Oranje-aanvalster van de afgelopen maanden. "Het is natuurlijk waar je naar streeft om bij het Nederlands elftal te zijn", zegt Leuchter.
Bekijk het hele interview met Leuchter:

Goals

Het maken van doelpunten wordt dus belangrijk dinsdagavond en Leuchter ziet daarin ook wel een rol voor zichzelf weggelegd: "Als ik erin kom, wil ik mijn ding doen en probeer ik belangrijk te zijn voor het team en hopelijk kan ik een doelpuntje meepikken." Leuchter is er dus klaar voor. En ook Martens zal dinsdagavond in Tilburg aanvallend haar bijdrage willen leveren. Of Dominique Janssen haar plek in de verdediging kan innemen is nog de vraag. Achter haar naam staat een vraagteken vanwege een blessure.

Climax

De climax volgt dinsdagavond in Tilburg. Hoewel het pakjesavond is zal Oranje niet hopen op onaangename surprises van de Belgische opponent of vanuit Schotland en wil het op één stap komen van een Olympische zomer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!