Roda-bank is goud waard in derby met MVV

Roda-matchwinnaar Lennerd Daneels viert de overwinning op MVV © Orange Pictures
Het werd een derby zoals je vaker ziet. Geen goed voetbal, veel strijd en de mix van vreugde en verdriet heel dicht bij elkaar. De 2023-editie van Roda JC - MVV voldeed aan al die criteria.
In het goed gevulde Parkstad Limburg Stadion ontstond er een waar voetbalgevecht tussen twee ploegen die wel wilden, maar het vaak zagen stranden in goede bedoelingen.

Tactiek

Roda-trainer Bas Sibum hoopte zijn MVV-collega Maurice Verberne te verrassen met een tactische aanpassing op het middenveld. Met de creatievelingen Walid Ould-Chikh en Sami Ouaissa ver vooruit, in de rug ondersteund door aanvoerder Rodney Kongolo als enige controleur. Maar omdat het aanvallend ingestelde duo dusdanig ver vooruit speelde, en MVV met het duo Marko Kleinen en Nicky Souren dat prima kon verdedigen, kon de thuisploeg niet zo dominant zijn als ze zelf hadden gehoopt. Sterker nog, MVV had de zaakjes prima voor elkaar en kreeg veel ruimte om counters te plaatsen.
Bekijk de analyse met voormalig spits Maurice Graef:

Spitsen

MVV groeide op die manier in de wedstrijd en kreeg voor rust de beste mogelijkheden. Dat was de fase waarin de bezoekers het verschil hadden kunnen, of misschien wel moeten maken. Tunahan Tasci was het dichtst bij met een vrije trap die buiten bereik van Roda-doelman Koen Bucker de paal raakte. Ook opvallend in het spelbeeld voor de pauze was dat de pure spitsen niet of nauwelijks werden bereikt, de bal niet konden vasthouden, laat staan dat ze in kansrijke positie kwamen. Zowel Koen Kostons als Maximilian Schmid speelden een bleke derby.

Basisplaats

Sibum had met zijn veldbezetting in de eerste helft, ook veel verwacht van Arjen van der Heide. Maar hij kon zijn basisplaats geen moment waarmaken. De vleugelspeler flitste niet zoals hij dat zou moeten kunnen. Gelegenheidslinksback Bryant Nieling kwam nooit in de problemen. Niet voor niks bracht Sibum in de rust Lennerd Daneels als vervanger. Aan de andere kant had Verberne geen enkele reden om te wisselen.

Slotoffensief

In de tweede helft moesten de Maastrichtenaren verder terug en kwamen ze nauwelijks nog tot aanvallende acties. Roda voerde weliswaar het tempo op, maar de ploeg creëerde ondanks het vele balbezit nauwelijks échte kansen. Het was slordig, spannend en nerveus, maar de wedstrijd ontvlamde nóóit echt. Totdat Roda er in de laatste tien minuten een slotoffensief uit gooide.

Invallers

Cruciale rol daarin was weggelegd voor drie invallers. Spits Saydou Bangura zorgde ervoor dat het publiek nog een keer achter het elftal ging staan. Hij hield de centrale verdedigers bezig en kon de bal beter vasthouden dan zijn voorgangers Schmid en Metehan Güçlü. Met de eerdere komst van middenvelder Niek Vossebelt die hier en daar op het veld een vuurtje aanwakkerde, werd de balans op het middenveld verder hersteld. Kongolo kreeg meer steun en Ouaissa schoof naar zijn favoriete rechterkant. En Daneels was uiteindelijk de man van de winnende uithaal, waarbij de bal onder MVV-doelman Matthys door stuitte.

Hiërarchie

Diep in blessuretijd viel dus de beslissing. Zoals al vaker dit seizoen viel het kwartje niet de kant op van MVV. De zestiende positie doet pijn in De Geusselt, maar als spelers de beelden terugkijken en de in Kerkrade getoonde discipline vasthouden, zal het vroeg of laat dit seizoen goed vallen. Al is de middenmoot vooralsnog een logische bestemming en het hoogst haalbare voor dit MVV.
Voor Roda betekent de driepunter heel veel. De hiërarchie binnen de selectie heeft dankzij de invallers op zondagmiddag wellicht een nieuwe dimensie gekregen. En de ontlading aan Kerkraadse kant vertelde vooral het verhaal van het snakken naar een overwinning. Dat het automatisch ook de aansluiting met koploper Willem II betekent, zien ze in het Parkstad Limburg Stadion als mooie bijvangst.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!