Roda JC verrast MVV in blessuretijd

Middenvelders Kleinen en Kongolo in derby Roda - MVV © PubliciteitsVisie
De derby tussen Roda JC en MVV is in 1-0 geëindigd. In de 93e minuut scoorde invaller Lennerd Daneels het enige doelpunt van de wedstrijd.
Lang leek het dat de derby in een gelijkspel zou eindigen. De eerste helft was voor de Maastrichtse club, maar MVV had - net als in de voorgaande wedstrijden dit seizoen - te veel kansen nodig om te kunnen scoren. Na rust had Roda het betere van het spel en dat resulteerde uiteindelijk in de late treffer van Daneels.

Omzettingen

Bij Roda kwam Arjen van der Heide in de ploeg voor de geblesseerde Wesley Spieringhs, Sami Ouaissa zakte een linie terug. Een aanvallend middenveld met, naast Ouaissa, Walid Ould-Chikh en Rodney Kongolo. Roda speelde in speciale shirts, die verwezen naar de eredivisiepromotie in 1973.
MVV speelde in de reguliere paars-zwarte uitshirts. De Maastrichtse ploeg miste de beide backs. Zowel Lars Schenk als Tim Zeegers waren niet fit. Leroy Labylle speelde als rechtervleugelverdediger, Bryant Nieling links.

Aanvang

Ruim 11.500 toeschouwers, waaronder 500 Maastrichtse, waren getuige van een aardige openingsfase. Een goede derbysfeer in het Parkstad Limburg Stadion waar Roda meteen druk op de tegenstander zette. De eerste mogelijkheid was dan ook voor de thuisploeg. In de zevende minuut aan de andere kant een grote kans voor Koen Kostons. Hij dook in de vrije ruimte, maar zijn schot was niet venijnig genoeg en eindigde in de handen van doelman Koen Bucker. Langzaam kreeg Roda een klein overwicht, ondanks dat het spel aan Kerkraadse zijde slordige fases vertoonde. Dat leverde onder meer een kans op voor Marko Kleinen na balverlies van Rodney Kongolo, maar het harde schot van de Maastrichtse middenvelder kon - zij het met moeite - gekeerd worden door Bucker.

Pech

Pech voor MVV op het halfuur dat een vrije trap van Tunahan Tasçi slechts de paal raakte. Roda kreeg via Van der Heide een mogelijkheid maar MVV-doelman Romain Matthys redde. Zijn 'collega' Bucker redde vlak voor rust op een inzet van Tasçi. Even later greep verdediger Boyd Reith resoluut in en voorkwam daarmee erger voor de thuisploeg.

Tempo

In de rust wisselde Bas Sibum Van der Heide voor Lennerd Daneels. Enrique Pena Zauner verhuisde daardoor naar de rechterflank. Roda hanteerde een hoger tempo, werd sterker en kreeg een paar mogelijkheden. Maximilian Schmid had in die fase de beste kans om de score te openen. Dat lukte niet en ook Schmid werd daarop gewisseld. Metehan Güçlü nam de positie in de spits in. Güçlü verzuimde vrijwel meteen om Roda op voorsprong te zetten.
Een onverwacht schot van Bryan Smeets kon Bucker niet genoeg verrassen, de doelman pakte de bal in twee keer.

Eindfase

De derby kostte veel kracht en het werd meer en meer vechtvoetbal. Niek Vossebelt kwam Zauner vervangen. De eerste wissels volgden ook bij MVV, Nabil El Basri en Ferre Slegers kwamen voor Tasçi en Mart Remans. Saydoe Bagura kwam in plaats van de niet meer fitte Güçlü. Mede door het sterke optreden van verdediger Wout Coomans bleef MVV overeind. En enig geluk want een kopbal van Matisse Didden belandde op de lat.Tot in de 90+3, toen deelde Roda alsnog een genadeklap uit.

Programma

Roda JC blijft tweede en heeft komende vrijdagavond de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht op het programma staan. Op diezelfde 1e december speelt MVV, dat zestiende staat, thuis tegen Jong AZ.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!