Fortuna struikelt over strafschoppen in Heerenveen

Tijjani Noslin maakt rentree bij Fortuna Sittard © Orange Pictures
Twee strafschoppen beslisten zaterdagavond het duel van Fortuna Sittard tegen Heerenveen. En uiteindelijk liepen de Friezen nog uit naar 3-0.
Door die zesde nederlaag van het seizoen moet Fortuna voorlopig genoegen nemen met een plek in de grote middenmoot van de Eredivisie.

Wisselingen

Trainer Danny Buijs had in Friesland weer de beschikking over Tijjani Noslin. De aanvaller ontbrak de afgelopen weken vanwege een blessure, maar verscheen tegen Heerenveen direct weer in de basis. Samen met Kaj Sierhuis en Milan Robberechts vormde hij de aanval die voor veel beweging en dynamiek moest zorgen. Vanaf het middenveld ondersteund door het loopvermogen van Iñigo Córdoba. Dat betekende dat Deroy Duarte genoegen moest nemen met een plek op de bank.

Afrika Cup

Voor Buijs enerzijds een keuze uit luxe, waarbij de coach zich gesteund voelde door het gegeven dat Duarte pas vrijdagmiddag laat terugkeerde van interlandverplichtingen met Kaapverdië. Anderzijds weet de trainer dat zijn controleur op het middenveld ook in januari, bij de hervatting van het seizoen, zal ontbreken vanwege deelname aan de Afrika Cup.

Penalty

De test met een andere middenveldbezetting pakte zeker niet verkeerd uit in het Abe Lenstra Stadion. Fortuna had de zaakjes in het eerste deel van de wedstrijd goed op orde en zowel Noslin als Halilovic dwongen Andries Noppert tot twee fraaie reddingen. Aan de andere kant toonde Pandur zijn kwaliteiten, bijvoorbeeld op een afstandsschot van Tom Haye. In het laatste kwartier drongen de Friezen steeds meer aan en kreeg Mitchell Dijks in blessuretijd een bal tegen zijn hand in het strafschopgebied. Voldoende voor scheidsrechter Manschot om een penalty te geven, die Haye benutte: 1-0.

Kansen

Met Duarte na de pauze alsnog in de ploeg, raakte Sierhuis namens Fortuna de paal. Na een uur spelen kende Manschot de thuisploeg opnieuw een strafschop toe. Wederom pakte Haye zijn kans: 2-0. Daarna was de grootste mogelijkheid voor invaller Belkheir, maar zijn kopbal was te slap en miste de juiste richting. En dat allemaal in een wedstrijd waarin Fortuna behoorlijk veel balbezit had, maar de kansen die er kwamen niet wist te benutten. Een probleem dat niet nieuw is. Aan de andere kant deed Nicolaescu dat namens de Friezen wel in een van de spaarzame uitvallen, vlak voor tijd: 3-0.

Schade

Fortuna verloor niet alleen drie kostbare punten om de aansluiting met het linker rijtje definitief te maken, maar de komende week zaterdag tegen Vitesse kan er een streep door de naam van Rodrigo Guth. De verdediger is dan geschorst. En de schade kan nog groter uitvallen, omdat middenvelder Rosier geblesseerd naar de kant ging. Het maakte de avond in Friesland alleen maar pijnlijker.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!