Retro-Roda loopt niet weg voor favorietenrol in derby

De spelers van Roda JC Kerkrade vieren een treffer in het Parkstad Limburg Stadion. © Orange Pictures
De kleuren, het stadion en - dit seizoen - ook de speelstijl van Roda JC Kerkrade zijn herkenbaar. Maar dat zal zondag in de derby tegen MVV Maastricht niet voor iedereen gelden als het gaat om het wedstrijdtenue.
Roda JC treedt in de Zuid-Limburgse clash aan in een overwegend wit shirt met twee gele banen, beide omlijst door zwarte randen; geen merkwaardig gedachtenspinsel van de shirtleverancier, maar een verwijzing naar de outfit waarin Roda vijftig jaar geleden aantrad.

Eenmalig, maar mooi

In 1973 maakte Roda haar entree op het niveau waar de club ook nu weer naar streeft: de Eredivisie. Een serieuze gooi naar promotie was de afgelopen jaren het sluimerend doel, maar lijkt dit seizoen realistischer dan ooit. Trainer Bas Sibum ziet zo'n promotie, natuurlijk, wel zitten. Maar het eenmalig shirt, dat ziet de coach ook wel zitten. "Ik vind het een prachtig shirt", zegt de Roda-coach. "Ze zijn eenmalig, maar ook ontzettend mooi."

Contrast

Wie Sibum de afgelopen maanden gevolgd heeft, weet dat de trainer vooralsnog een gelukkige kapitein aan het roer van de Roda-boot is. De Kerkradenaren staan er al sinds speelronde één goed voor op de ranglijst, want sinds de seizoensouverture heeft Roda onafgebroken op een plek die recht geeft op rechtstreekse promotie gebivakkeerd: de koppositie, die Roda twee weken geleden weliswaar moest afstaan aan Willem II, of plek twee. Een groot contrast na het ronduit slechte vorige seizoen waarin Roda de play-offs ruimschoots miste. Dit seizoen is, door het winnen van de eerste periodetitel, play-off-deelname voor Roda in ieder geval al een zekerheid.

Staande houden

Toch zit er resultaattechnisch wat zand in de Kerkraadse motor. Roda won slechts één van de laatste zes competitieduels (tegen Jong Ajax), speelde viermaal gelijk (tegen provinciegenoot VVV-Venlo en FC Eindhoven, FC Groningen en SC Cambuur) en verloor van Willem II. Het brengt Sibum niet van zijn stuk. "We zijn, in mijn optiek, op de wedstrijd tegen Groningen na nooit de mindere ploeg geweest. Ik zeg tegen mijn ploeg dat ik trots ben op hoe wij ons staande houden tegen ploegen met veel grotere budgetten."

Derbyspecialisten

Er is ook geen reden tot paniek of onrust in Kerkrade. Roda komt van ver, haakt niet af, en speelt - ook volgens veel trainers van andere KKD-clubs, het beste voetbal van de Keuken Kampioen Divisie. En wie gevoelig is voor de prestigefactor van de Limburgse derby, moet ook concluderen dat Roda de laatste jaren goed voor de dag komt in die wedstrijden. Roda is thuis en uit de laatste elf duels tegen Limburgse tegenstanders ongeslagen, een serie die terugloopt tot een nederlaag in de KNVB Beker tegen Fortuna Sittard in het Parkstad Limburg Stadion in oktober 2020. MVV won nog nooit in het huidige Roda-stadion: de laatste Maastrichtse uitzege dateert van 1991.
Beeld van Roda JC - MVV Maastricht in november 2020. © Orange Pictures

Middenveld

Roda treedt tegen de streekrivaal niet op volle oorlogssterkte aan. De pijn zit voor Roda op het middenveld. Daar ontbreekt de geblesseerde Orhan Dzepar al een tijdje en dat zal ook nog enkele maanden zo blijven, is de verwachting. Dzepar speelde vorig seizoen nog bij MVV en zag dus een weerzien met zijn ex-werkgever in rook opgaan. Hij zou in principe het eerste alternatief achter Wesley Spieringhs en Rodney Kongolo zijn.
Het vervelende voor Roda is dat nu ook Spieringhs in de lappenmand is beland. "Hij is toch ons cement tussen de stenen", zegt Sibum, die er geen geheim van maakt dat stofzuiger Spieringhs een cruciale speler voor zijn team is. De controleur viel afgelopen weekend geblesseerd uit in de wedstrijd tegen SC Cambuur (1-1). Over de ernst van zijn blessure wil Sibum niets kwijt. Fabio Sposito is de meest logische vervanger van Spieringhs op het Roda-middenveld.

Reactie

Ondanks die aderlating is Sibum overtuigd van Roda's kansen in de derby. "Ik was heel blij met de reactie van mijn ploeg na de wedstrijd tegen Groningen", zegt de coach over de thuiswedstrijd waarin Roda weinig te vertellen had. "Tegen Cambuur zag ik alles terug wat ik in de wedstrijd ervoor bij mijn ploeg miste. Dat moeten we vast zien te houden. Als wij goed aan de bal zijn, zijn we voor iedereen een lastig te bespelen ploeg."

Live

De wedstrijd Roda JC Kerkrade - MVV Maastricht begint zondag om 12:15 uur. De wedstrijd is integraal te volgen via L1 Radio, waar de uitzending om 12:00 uur start. Online volg je de derby via het liveblog op 1Limburg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!